Закарпаття серед лідерів за чисте довкілля

25 червня, в селі Поляна Свалявського району відбувся регіональний форум «Поляна-ЕКО 2021».

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

У заході взяли участь керівництво обласної ради, голова Федерації роботодавців Закарпаття, представники ОДА, Угорського та Словацького консульства, бізнесу, громадських організацій, 16 керівників об’єднаних територіальних громад та науковці УжНУ.

На форумі обговорили ефективні й сучасні рішення екологічних проблем, а саме: комплексне вирішення збору та сортування сміття у Закарпатській області, новітні технології водовідведення каналізаційних стоків для рівнинних районів області та способи дієвого розв’язання проблем на ековразливих територіях.

Учасники екофоруму підписали декілька меморандумів, серед яких ключовим був меморандум про створення еколого-економічного кластера «Карпати». Цей кластер дозволить об’єднати зусилля громад, влади, науки, громадських організацій та представників бізнесу для вирішення екологічних проблем субрегіону. на якому проживає 200 тисяч жителів.

Голова Федерації роботодавців Закарпаття, Володимир Панов, приділив увагу проблемним питанням у створенні кластерів в Україні: «Для створення кластеру потрібна основа, а саме: трикутник, в який входять влада-освіта-бізнес. На жаль, в Україні немає політичної волі створювати кластери. Проблеми кластеризації полягають у відсутності законодавчого поля, співфінансування, інституцій та реєстрації кластерів. Потрібно створити орган господарського розвитку, тобто юридичну особу, яка ним керуватиме. Тут ключову роль повинна зіграти держава. Вона може стати тим двигуном, що надасть поштовх до динамічного розвитку економіки країни».

Також голова Федерації роботодавців Закарпаття зауважив, що створення територіального еколого-економічного кластера є вкрай важливим, адже переробка відходів покращить екологічний стан області.

Про важливість та можливості фінансування кластерів розповів голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров: «Проблема сміття є кричущою в області, вона не вирішувалася десятиріччями. Я буду всіляко сприяти, щоб цей проект ми змогли масштабувати на рівні всієї області. Стану комунікатором з центральною владою України для того, щоб ми могли отримати більше можливостей для  фінансування проекту. Держава має створювати та сприяти виникненню кластерів. Це дасть змогу сміттєпереробці стати прибутковим бізнесом».

На завершення Петров додав, що окрему увагу приділятиме будівництву доріг у тих місцях, де будуть будувати енергогенеруючі сміттєпереробні заводи. 

Результати еколого-економічного форуму підсумував голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький, за його словами 1 вересня 2022 року відбудеться урочисте відкриття першого енергогенеруючого сміттєпереробного заводу.

«Основною метою енергогенеруючого сміттєпереробного заводу в Поляні є глибоке перероблювання пластмаси. На сьогодні у нас з’являється можливість утилізувати ті сміттєзвалища, які є занедбаними. Вони будуть перероблені спеціальною технікою і вивезені на завод, де їх перероблять на 100%. Це величезний поштовх до відновлення екології в нашій області»,- зазначив голова Полянської ОТГ.

Потенційним інвестором кластеру стала німецька компанія Braun Industrial Technology GmbH. Вона готова надати 75% коштів для реалізації проекту. Передбачено, що енергогенеруючий сміттєпереробний завод обслуговуватиме Міжгірський, Воловецький, Свалявський, Великоберезнянський, Перечинський райони. Надалі планується його розширення.

«На сьогодні ми маємо конкретні результати. Вже підписано декілька меморандумів, і серед них екологічний кластер. Покладаємо великі надії на сміттєперероблення. Досвіт, взятий із Європи, ми адаптували до нашого регіону. Територіальний еколого-економічний кластер – це кластер відкритого типу, до нього можуть приєднуватися громади, громадські організації, бізнес-структури. У перспективі діяльність кластеру повинна природно інтегруватися у Карпатську Стратегію ЄС», – зазначив виконавчий директор Регіональної асоціації органів місцевого самоврядування «Закарпаття – за чисте довкілля» Володимир Суран.