Єврофіглі та вірші руснаків презентували в Ужгороді письменники, які пишуть русинською мовою

У конференц-залі Центру культур національних меншин Закарпаття відбулася презентація творів самодіяльних письменників та поетів області, які пишуть русинською мовою.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Організатор заходу Микола Бобинець – голова  Громадської організації «Крайове товариство подкарпатських русинів».

Участь у презентації взяв Олександр Лях, представник Департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА, повідомляє Департамент культури, національностей та релігій ОДА.

Свої твори учасникам зібрання, зокрема, поетичну збірку «Вірші руснаків», написану русинською та румунською мовами, в он-лайн режимі презентував Володимир Рошко.

Іван Ситар, заслужений вчитель України, автор ряду поетичних збірок ознайомив присутніх зі своєю творчою поетичною та перекладацькою діяльністю, зокрема, зосередив увагу присутніх на своїх перекладах творів Т.Г. Шевченка, поемі І. Котляревського «Енеїда», творах О. Пушкіна та М. Лермонтова, продекламував окремі з них. Також автор представив свою гумористичну поетичну збірку «Єврофіглі».

Наступним презентував свою творчу діяльність Александр Хуст (Купар), який відмітив особливості русинського діалекту, наголосив на необхідності роботи  науковців, дослідників, русинських літераторів над дослідженнями русинських діалектів Закарпаття та створенням усної та писемної русинської мови та її кодифікації. Про особливості менталітету, національної  культури, духовності закарпатських русинів автор розповів у своїй збірці «Новели, юморески».

В обговоренні представлених творів русинських авторів взяли участь присутні на заході. Учасники зібрання також мали можливість ознайомитися із  виставкою творів авторів області, які пишуть русинською мовою.