Чому на Закарпатті на честь білок назвали село

Білки – одне з найбільших сіл України. Розташоване в долині річки Боржави. За останнім переписом там живе 7320 осіб, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Назва Bilke (Bilki) вперше згадується в дипломах у 1338 році під назвою Bylke. У 14 столітті село було власністю сім’ї Білкей, через що,  ймовірно, і отримало таку назву.

Однак про походження назви села існують і різні легенди. У першій розповідається про красиву бідну дівчину-білявку Більку. Білька працювала в багатого, старого чоловіка, котрий закохався в неї. Але вона любила бідного хлопця і не відповідала взаємністю панові. Та батьки наполягали, щоб дівчина вийшла за нього заміж. Білька з горя пішла до потоку і втопилася. Селяни відомстили за дівчину: вбили пана і спалили маєтки. Потік на її честь назвали Білка, а поселення, яке виростало на його берегах — Білки.

За іншою легендою, на місці майбутнього поселення збиралися люди, щоб торгувати. Навколо того місця були дерева, а на тих деревах жило багато білок. Кожного разу, коли люди хотіли пояснити іншим, де це місце торгівлі розташоване, їм це було важко зробити. То так і почали казати — просто, але зрозуміло: «Там, де білки».

На початку XIX століття в Білках діяла шахта з видобутку залізної руди, чавуноливарне підприємство, тартак та декілька млинів. Також там випалювали вапно. А в 1822 році кілька дворянських сімей одержали від короля право займатись торгівлею і відкривати млини та корчми. З 30-х років XIX століття Білки, вигідно розташовані в центрі Боржавської долини, почали розвиватися як торговий центр. Білківські ярмарки стали відомими не лише на Закарпатті, а й у Галичині, звідки селяни приїжджали купувати велику рогату худобу. За королівським реєстром село було віднесено до категорії сільських містечок. Поселення в цей період навіть мало печатку з власним гербом — зображення дубової та виноградної гілок. І хто знає, чи не стало б село містом, якби не перша, потім друга світові війни, а відтак – прихід радянської влади зі своїм підходом до адміністративного поділу • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост