Де на Закарпатті можна знайти майже єдиний в Україні пам’ятник тверезості

У Білках є цікава церква Успіння Богородиці, побудована у 1838 році, хоча колись до села належали два монастирі. Були також дві дерев’яні церкви. У 2016 році на центральній площі відкрили скульптурну композицію на честь жертв голокосту. Та є там ще один унікальний пам’ятник – тверезості…  Хоча відомо, що в цьому селі з давніх-давен варили добрий самогон, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Навіть за радянських часів відомий кукурудзяник Юрій Пітра возив його до Москви Брежнєву. Так, зокрема, переповідають місцеві.

Тим не менше, у селі можна побачити оригінальний монумент – металевий хрест із написами “Пам’ятник братства тверезості заведеного от Пія папи ІХ 1874” та “Хрест побєділ поганство, побєдіт і п’янство”. Чому саме Білкам Папа зробив такий подарунок? Люди розповідають, що колись у селі було дуже багато шинків та корчм, в яких алкоголь давали не лише за гроші, але й за домашню продукцію – яйця, молоко, м’ясо, сир, картоплю.  Таким чином, випити могли навіть ті хто нічого не заробляв і кількість п’яниць почала дуже стрімко зростати. Жінки плакали, бо чоловіки виносили з дому все, що могли, а діти залишались голодними… Тож, аби люди не потонули в гріху алкоголізму, священник придумав дієвий на ті часи засіб боротьби з оковитою. Щоправда, ніхто не каже, як із Ватикану саме цей пам’ятний символ потрапив на Закарпаття…

А от «заректися» від п’янки закарпатки чоловіків водять до церков  досі. Для цього, поклавши руку на Євангеліє, людина дає Богу обітницю, що не буде вживати спиртного.

Колись цей хрест стояв на цвинтарі, ймовірно, як символ того, що саме туди дорога алкоголікам, однак пізніше його перенесли у центр до церкви, аби люди бачили, коли йтимуть до храму молитися. Цікаво, що на певний час про пам’ятний знак забули. Знайшов його у 1992 році один з активістів “Товариства тверезості ” Микола Паранич. За його словами, подібні хрести трапляються і в деяких інших українських селах, розташованих на колишніх землях Австро-Угорської імперії • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост