На Закарпатті масово цвіте червона рута

Рододендрон східнокарпатський (червона рута) росте тільки на найвищих гірських хребтах і це велика удача – потрапити на пік його цвітіння.

За древніми гуцульськими легендами, що досі з покоління в покоління переказують жителі гірської Рахівщини, червоною рутою вважають рододендрон миртолистий. Це низькорослий сланкий вічнозелений кущик, який на високогірних полонинах у червні зацвітає яскраво-червоним цвітом, повідомляє vsviti.com. з посиланням на Фіртку.

Для горян це особлива рослина, її люблять і шанують, оспівують у народній творчості. У старій українській легенді розповідається про квітку, яка лише раз на десять років зацвітає червоним кольором. І коли котра дівчина знайде квітку й подарує юнакові, той буде завжди кохати її, ніколи не зрадить.

Рододендрон східнокарпатський росте тільки на найвищих гірських хребтах і це велика удача – потрапити на пік його цвітіння.

Побачити цвітіння рододендрону миртолистого можна на гірських схилах масивів Чорногори, Мармарошу і Свидівця, що знаходяться під охороною Карпатського біосферного заповідника.

Подорожуючі, які відвідають ці заповідні території у червні, будуть вражені дивовижною красою яскраво-червоного килима з цвіту цієї дивовижної високогірної рослини.

Саме про цю квітку, ймовірно, й написав пісню Володимир Івасюк. Хоча я бачив платівку з назвою “Червона рута”, на якій зображено зовсім іншу квітку – монарду.

У фітотерапії її називають червоною рутою. Монарду завезли до України з Північної Америки, її вирощують на присадибних ділянках, у червні та липні вона вкривається яскраво червоним цвітом.

ЗакарпатПост