Як на Закарпатті баїлі лікували ревматизм мінералкою

Багато закарпатських сіл мають неймовірно цікаву історію і газета ЯСНО продовжує знайомити читачів із унікальними куточками нашого краю. Цього разу мова піде про село Данилово, що на Хустщині.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Народні легенди розповідають про цілющі властивості місцевої сірководневої мінералки, яка є в урочищі Байлово. Справа в тому , що колись тут лікували ревматизм. Звісно, народні цілителі  робили це за допомогою сил природи, а не ліків, як зараз. Для цього у землі викопували глибокі ями, які наповнювали мінеральною водою. В таку ванну кидали розпечені на вогні камені і, коли вода сягала певної температури, хворі приймали купіль. Купаючись, вони промовляли заклинання, молитви, просили Господа зцілити їхнє тіло, дати силу і здоров’я. Можливо, звідси і пішла назва цієї долини – “Байлово”, бо люди тут “баялись”, тобто зцілялися. Саме тут колись діяла оздоровниця “Байлово”, названа в честь урочища і річки Байлово, яка протікає біля неї.

Колись у цьому урочищі був невеличкий колодязь, який з’явився внаслідок буріння свердловин. А їх було у цьому урочищі кілька. Виявилось, що Байлово багате на сірководневий “буркут”, як його називали данилівчани. Взагалі води було багато, тому люди тут зробили саморобну “купіль”. А виглядала вона так: серед кущів вільхи, верби та ліщини стояли 10 корит “кадів”, як їх називали люди. Неподалік горіло вогнище між камінням, зверху якого грівся цей казан. А коли вода ставала гарячою, її розливали в “кадь”, куди сідали люди і купалися. Приходили сюди звідусіль, з Крайникова, Сокирниці, Стеблівки, Золотарева, а також із Хуста. Йшли всі, хто хворів на відкладення солей у суглобах, у хребті, набряки рук чи ніг, кому дошкуляв ревматизм кісток. Виявляється, що ця вода має надзвичайно цілющі властивості. Люди, прийнявши кілька ванн (найчастіше 10), почували себе набагато краще. Для повного одужання вони приймали 30 ванн із перервами по 10.

Одне з лікувальних джерел знаходиться і біля діючої школи, за річкою. Склад води джерельця дуже корисний. Вона має цілющі властивості. І в її складі переважає вміст сірководню. Люди приходять до цього джерела, щоб набрати води для домашніх ванн. А лікує ця вода від остеохондрозу. Крім того, вона дуже корисна для зростання кісток при переломах. Данилівчани помітили, що вода ця сильніша за води інших джерел, які знаходяться на території села. Це і по кольору води помітно, бо вона темніша на вигляд. Запах має тухлих яєць. Вона дуже добра й для пиття, бо допомагає від кишкових захворювань. Та крім двох джерел із складом сірководню, у Данилові є ще одне. Воно маловідоме, знаходиться в урочищі Тивкеш. А джерело це надзвичайне, бо вода ніби жива, б’є з-під землі фонтаном і ніколи не висихає. Цю живущу воду крім данилівчан, які використовують її як лікувальну від остеохондрорзу і заживання кісток чи ран, ще дуже полюбляє пити худоба. Виявляється, що вода ця лікує не тільки кістки і рани, а й служить найкращими ліками від захворювань кишково-шлунково тракту • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост