Ворог здоров’я! Із чого насправді виготовляють локшину швидкого приготування?

Навряд чи знайдеться людина, яка хоча б раз в житті не пробувала локшину швидкого приготування. Одні, задовольнивши цікавість, більше ніколи і не купують «цю гидоту», інші змушені періодично харчуватися через її дешевизну, а треті роблять це регулярно і не заморочуються роздумами на тему свого здоров’я. Так ось, скажемо вам, дарма!

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Не варто їсти локшину швидкого приготування навіть іноді. І ось чому! Але, про все по черзі, пише UkrMedia

Трішки історії

Придумали смажену локшину, яку досить було залити водою, китайці – у них її продавали як вуличну їжу. Вигляд вона мала звичайних шматочків тіста з рисової муки, які обсмажувалися майже до коричневого кольору.

Під час китайсько-японської війни японці зацікавилися такою їжею, що дозволяла швидко і дуже дешево нагодувати багато солдатів. Вже після Другої світової війни, коли в Японії була сильна нестача продуктів, бізнесмен на ім’я Андо Момофуки згадав, як його мама годувала велику родину такою саморобною локшиною.

І він збудував перший завод по її виробництву. Ідея сподобалася і корейцям. А щоб ще більше здешевити виробництво, вони ввели багато нововведень – і та хвиляста локшина, що продається у нас на прилавках, зовсім не схожа на оригінал ні за виглядом, ні за складом.

А знаєте, чому вона хвиляста? Все просто – так її здається більше! Якби її спресувати в брусок – розмір був би в дві сірникових коробки.

Так з чого і як її роблять

Багато хто чув, що особливо шкідливими є добавки, поміщені в пакетики. В одному – спеції (там ні грама натурального продукту – сіль, глутамат натрію та смакові речовини), а в іншому – масло (його зроблено з трансжирів і також приправлено хімічними підсилювачами смаку). А мовляв, сама локшина – макарони як макарони.

Але це зовсім не так!

Для неї беруть зерно найнижчого гатунку (навіть худобі таке не дають). Помел дуже дрібний – виходить порошок сірого кольору. До речі, на тих заводах, які випускають локшину, в цехах з виготовлення тіста, працюють тільки корейські робітники і тільки в протигазах – настільки шкідливі там пил і повітря, навіть при потужній очисній системі. Не вірте рекламі – ніякого борошна вищого гатунку і яєчного порошку немає і в помині. А наших працівників не пускають, щоб не бачили, що і як використовується.

До цього сірого борошна додається премікс – біохімічна мінеральна добавка, по суті, подрібнений у порошок комбікорм з різними добавками (амінокислоти, ферменти (ензими), смако-ароматичні добавки, хіміко-терапевтичні препарати).

Третій компонент – емульгатор-загущувач, його додають, щоб тісто було круте.

А щоб надати локшині гарний вид макаронів на яйцях, до складу додають барвник Е-150 або так званий цукровий колер.

А ще, до складу самої локшини вноситься глутамат натрію – підсилювач смаку. Це свого роду наркотик – для того, хто підсів на їжу з глутаматом, нормальна їжа здається прісною і несмачною. Саме через це дітям так подобається гризти суху локшину.

Британськими вченими доведено, що після такої порції локшини поліпшується настрій, частішає серцебиття, настає щось типу ейфорії – типові прояви дії легких наркотиків. А потім хочеться ще і ще. За тим же принципом працюють і фастфуди – там теж глутамат натрію завозиться мішками.

Ось з цього і замішують круте тісто, яке розкачується в великий аркуш. Його пропускають через спеціальну машину, яка робить окремі спіральки, друга машина – ріже на смуги, третя – на порційні шматки.

А далі – брусочки обробляються парою, проходять через сушарку і потім пропускаються через розпечену пальмову олію з додаванням транс-жирів. Їх шкідливість давно доведено – це сильні канцерогени, що провокують рак.

Ось така хімічна бомба в одному брусочку локшини швидкого приготування. І не треба вірити рекламі ні на копійку – суцільна брехня, щоб продати продукт. А ось заробити гастрит, виразку, коліт, ураження печінки, а то і рак – запросто можна. Агресивні компоненти просто обволікають слизову оболонку шлунка, роз’їдаючи її. Один з вітчизняних виробників заплатив величезний штраф за не відповідаючу дійсності рекламу і введення покупців в оману.

Плюс – локшина швидкого приготування – дуже калорійний продукт. Майже 450 Ккал в одній порції. Це як за раз з’їсти цілу упаковку майонезу!

Їжа така дуже швидко засвоюється – буквально вже через 25-30 хвилин знову з’являється відчуття голоду і треба йти заварювати ще одну порцію – це ж так швидко! Ось цей хід виробники вкрали у виробників гамбургерів, які швидко насичують, але ще людина не встигла далеко відійти від прилавку  – вона вже знову хоче їсти.

Загалом, як співається в пісеньці «думайте самі, вирішуйте самі» – купувати дешеву швидку локшину, а потім дорогі ліки, або…

Все “супершвидке” не може бути корисним апріорі. Зрозуміло, що це зручно, але куди простіше подбати про своє здоров’я зараз, ніж після витрачати незліченні гроші на лікарні з препаратами! • Більше цікавих новин читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост