Свято Івана Предтечі. Історія та значення цього дня

В народі також вживають такі назви цього свята: Івана купала, Івана хрестителя, Івана предтечі. 


   Коли свято Івана Предтечі? 

    різдво Івана Хрестителя7 липня 2021 року православні в Україні відзначають велике свято — Різдво Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, і присвячений він народженню пророка Іоанна Хрестителя — звідси скорочене найменування: “Різдво Іоанна Предтечі”, “Івана Предтечі”. А ще 7 липня відомо як Івана Купала, Іванів день, І хоча язичницькі обряди цього дня Церква завжди засуджувала, між народною назвою і церковним явний зв’язок: слово “хреститель” і слова “купатель, занурювач” мають один грецький корінь, від якого і походить ім’я пророка Іоанна — Хреститель. До буйних народних традицій ми ще повернемося, спочатку давайте розберемося з основою — святом церковним. І почнемо з того, ким же був Іван, для якого дані відразу три визначення: “Пророк, Предтеча, Хреститель”, пише palomnik.com.ua


   Пророка Іоанна називають Предтечею, тобто попередником Ісуса Христа, тому що його місія була в тому, щоб дізнатися Христа, Сина Божого, серед тисячі інших людей і сповістити світу про Його прихід, Його пришестя. Євангеліє називає пророка Іоанна гласом Божим, який готує людей до зустрічі з Христом. Саме пророк Іоанн хрестив Ісуса — Церква відзначає цю подію 19 січня як свято Хрещення Господня, — тому Предтечу називають ще Іоанн Хреститель: ось ми розібралися з двома іменами Іоанна – “Предтеча і Хреститель”. Про те, чому Іоанна Хрестителя називають пророком, трохи пізніше.

    Але що ж ми знаємо про життя найвеличнішого з людей?

    Іоанн Предтеча (в народі Іван Хреститель) народився за шість місяців до Ісуса в сім’ї священника Захарії, історики датують подію 6 – 2 роками до нашої ери. Мати Іоанна Єлизавета і мати Ісуса доводилися один одному родичками. Батьки Іоанна були старими, коли Господь послав їм сина. З милості Божої дитина уникла смерті серед тисяч дітей Віфлеєму і його околиць під час побиття немовлят, влаштованого за наказом Ірода Великого — правителя тих місць і батька того самого Ірода Антипа, який майже через тридцять років накаже відтяти голову пророка.

    Батьки Іоанна померли, коли він був маленьким, і, швидше за все, Предтеча виховувався в одній з релігійних громад в пустелі. Відомо, що пророк носив грубий одяг, прихоплений шкіряним поясом, харчувався диким медом і сараною, багато молився. Коли Іоанну виповнилось тридцять, Господь покликав його до пророчого служіння. Іоанн став “голосом волаючого в пустелі”. Тут пустеля — це серця людські, і головне завдання Іоанна Хрестителя була підготувати людей до прийняття Спасителя, закликавши їх до покаяння, вказати, Хто Він.

    Хрещення Іісуса в Йордані Предтечею фотоІван Предтеча проповідував, кажучи: “Йде за мною Сильніший мене, що Йому я негідний розв’язати ремінь взуття Його; я хрестив вас водою, а Він хреститиме вас Духом Святим”. Під час однієї з таких проповідей на річці Йордан Іоанн Предтеча і зустрів Ісуса,

    Хрещенням Ісуса в річці Йордан пророк Іоанн завершив головне призначення свого життя. З цього моменту він починає безстрашно викривати людські пороки, не роблячи різниці між тим, простий це людина або можновладець. Ні, пророк Іван не був революціонером, він не підтримував екстремістські настрої тих, хто шукав ватажка, готового підняти бунт проти ненависних римської влади Іудеї того часу. Він закликав не до зовнішніх подвигів, а до внутрішніх перемог — над своїм гріхом, своєю несвободою йому.

    Як пише історик Йосип Флавій, Іоанн навчав іудеїв “вести чистий спосіб життя, бути справедливими один до одного і побожними у ставленні до Предвічного”. Тим, хто питав, що робити, Іоанн відповідав: “У кого дві сорочки, нехай поділиться з бідним, а хто має поживу, нехай вчинить так само”. Слідом за стародавніми пророками Предтеча не відокремлював віри від милосердя, він не вимагав від солдатів, щоб ті кидали службу: “Ніколи не примушуйте, що не вимагайте, не робіть доносів і задовольняйтеся платнею своєю”. Навіть зневажуваним митарів, податківцям, він не забороняв займатися своєю справою, аби вони остерігалися “стягувати більше, ніж треба”. Праведність Іоанна викликала повагу навіть у тих, кого він викривав. Євангеліє повідомляє, що правитель Ірод Антипа охоче слухав пророка.


    усікновення голови Івана Предтечі фото Як і більшість пророків, Іоанн Предтеча закінчив своє життя мученицькою смертю, історики вважають, що це сталося близько 30 року по РХ. На той час Іудеєю правил вже не стільки Ірод Антипа, скільки його коханка – підступна розпусниця Іродіада, законна дружина його рідного брата. Пророк Іван Хреститель не раз публічно викривав це кровозмішення, цей злочинний зв’язок, за що його і зненавиділа Іродіада, яка домоглася, щоб пророка запроторили до в’язниці. Але і цього було мало для перелюбців, чиє ім’я ще за життя стало символом розпусти, підступництва, підлості. Одного разу, на бенкеті в честь дня народження Ірода Антипа дочка Іродіади – Соломія танцювала для нього, і в нагороду за танець мати намовила її попросити у царя смерті пророка. Іоанну Хрестителю відтяли голову, і Соломія принесла її на блюді.

    Злодійство і Іродіади, і її дочки Соломії не залишилося безкарним. Суд Божий відбувся над усіма учасниками трагедії — Іродом, Іродіадою, Соломією – ще при їхньому земному житті. Соломія, переходячи взимку річку, провалилася під лід, і крижина перерізала їй горло — тіло віднесло течією, і матері принесли тільки голову. Ірод і Іродіада під час землетрусу були поглинені землею. Імена цих людей стали символом шаленого гріха.


   Свята на честь Івана Предтечі

    Церква відзначає відразу кілька свят, пов’язаних з Предтечею: 6 жовтня — зачаття, 7 липня — Різдво Івана Хрестителя, 11 вересня — усікновення глави, 20 січня — собор Іоанна Хрестителя на честь свята Хрещення, 9 березня — перше і друге знайдення глави Іоанна Предтечі, 7 червня — трете знайдення голови.

   Івана Купала

    Івана Купала 7 липня фото Різдво Івана Хрестителя, яке святкуємо 7 липня, — найбільше і найголовніше з усіх свят на його честь. Це християнське свято збіглося зі святом Івана Купала, яке наш народ відзначав у дохристиянські часи. Професор Степан Килимник так писав про празник, який в народі отримав назву Івана Купала: «Свято, яким закінчується літній сонячний цикл річних календарних дохристиянських свят, — це свято молоді, хлопців та дівчат — Купало або Купайло, що з часом, після прийняття християнства, з’єдналося із святом церковним — народженням Іоана Хрестителя. Тому й носить це свято подвійну назву — Іоана Купала. Купальська обрядовість та пісні належать, як гаївки та коляди, до найдавніших часів, до первісних поезій та ритуалів на честь життєподателя — сонця».

    У різні часи Церква намагалася побороти язичницькі традиції у святкуванні Різдва Івана Христителя, але зрештою заспокоїлася в цьому питанні. Адже багато релігійних свят зуміли поєднати в собі християнські і язичницькі традиції. Тільки не треба забувати, що сьомого липня народився святий Іоан — визначна і героїчна особа, останній зі старозавітних пророків і перший з Христових апостолів. «Він буде великий в очах Господніх», — сказав ангел Господній Іоановому батькові Захарії ще до народження довгоочікуваного сина. І справді, його життя стало безперервним ланцюгом героїзму, жертви і покути. Він пройшов випробування у пустелі, він проголосив світові про близькість Божого царства, про появу Месії, він хрестив Ісуса в річці Йордан, він не боявся звинувачувати фарисеїв гріхи і зрештою поклав свою голову за Христа.

ЗакарпатПост