Стрибання через вогонь чи очищення. Що треба знати про свято Івана

7 липня християни відзначають свято Різдва Святого Івана Хрестителя – найбільшого святого після Діви Марії. Часто через незнання празник називають Купалом, зазначаючи, що це його народна назва. Отець Ігор Цмоканич, священник Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ пояснює, чим відрізняються два святкування та чим особлива постать самого Івана Хрестителя.

Будь-яке свято – це і спомин, і певний урок, ми не просто вшановуємо пам’ять святого, а ніби вдивляємось в нього і вчимось. Коли Євангеліє проходить в різні культури і народи, то вона використовує певні місцеві звичаї для того, щоби щось підкреслювати. І от іванівська вістка ніби преображає ці народні звичаї, пише Твоє місто.

Церква користується теж народними звичаями, але вона змінює їх. Однак, коли люди не читають Святого Письма, то для них язичництво знову починає перемагати. Зокрема, тут говоримо про стрибки через багаття, пошук папороті, кидання віночків на воду ворожіння тощо. Люди часто не знають свята Різдва Івана Хрестителя і повертаються до звичаїв Івана Купала. Хоча нічого спільного з християнським це не має.

Сьогодні важливо згадати, хто він такий і чому Господь назвав його найбільшим серед пророків. Більшість думає, що пророк той, хто звіщає майбутнє, а це не зовсім так. Пророк нагадує про Бога і те, що він чекає від людини. Іван Хреститель дійсно нагадував про справжнього Бога. Пророки передвіщали прихід месії, царя, з приходом якого настане Царство Боже. Святий Іван якраз і пророкував пришестя Ісуса.

Цікаві факти про Святого:

  1. Іван Хреститель був родичем Ісуса, двоюрідним братом пресвятої Богородиці.
  2. Він народився у престарілих батьків, і незадовго став сиротою.
  3. Існує припущення дослідників, що він був всиновлений ессеями. Це – люди, які зреклися всього і рушили в пустелю, думали про кінець світу.
  4. У річці Йордан хрестив людей. До нього приходив хреститися Ісус, який є безгрішним, проте ця річка ніби ввібрала в себе всі гріхи та нечистоту. Ісус її перетворив нібито у очищену воду.
  5. Він закликав до найголовнішого – чесності перед Богом, ближнім і самим собою. Покаяння для нього полягало в правді та переміні, це мало приносити плоди. Саме хрещення, занурення, на його думку, сприяло повному оновленню людини.
  6. Він говорив правду, закликав до вірності Богові всіх людей незалежно від їхнього становища.
  7. Політично був у підданстві місцевого царька Ірода Антипа (сина Ірода Великого), за проханням дружини якого йому відрубали голову.

Свято Різдва святого Івана Хрестителя важливе ще через те, що воно нам нагадує: ми – християни, ми хрещені. Замість того, щоби перестрибувати через вогонь, краще піти до сповіді, згадати про те хрещення, яке ми отримали в дитинстві, очиститися. У цьому сенс свята.

ЗакарпатПост