АНОНС. Чому в Ужгороді загадково зникають лебеді

В Ужгороді на Чорних озерах коїться щось неймовірне. Із року в рік щоліта там за загадкових обставин зникають то лебеді, то лебедята. Ось і днями там не стало добре відомої тим ужгородцям, хто стежить за життям пернатих, лебідки – Леді Гаги та трьох лебедят. Ну не таланить лебедю Тату на лебідок! Перша трагічно загинула, розбившись об пішохідний міст у центрі міста під час польоту, а друга – угорка з кільцем на лапці ні з того ні з сього просто розчинилася…  в невідомості, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Одинокий лебідь час від часу перелітає на Уж у пошуках коханої. Потім повертається з розбитим серцем на озеро до малюків, яких змушений виховувати один. Та найгірше, що інформації про те, куди поділася Леді Гага немає ніякої. Якщо ще можна припустити що через якийсь нещасний випадок зникли лебедята, то важко уявити, куди поділася їхня мати. Адже, скажімо, від собаки доросла лебідка може спокійно захиститися. Тут явно не обійшлося без втручання людей.

Та й цей випадок – далеко не перший на тих же озерах.

Усе почалося ще кілька років тому. На Чорних озерах поселилася лебедина пара, яка кожен рік, як переповідають місцеві, приводила на світ малят, але в одним момент вони щоразу зникали. Так трапилося і в 2019  році.

Зникнення одного з семи пташенят першою помітила ужгородка Алла Мушак. Вона давно опікується лебедями, вчить людей, чим підгодовувати їх, шукає лікарів, коли трапляється прикрість, або підключає рятувальників, коли взимку для лебедів потрібно ламати кригу, аби вони мали де плавати і могли харчуватися. Цю відчайдушну жінку справді болить те, що коїться з крилатими «ужгородцями». Саме вона найчастіше інформує людей про життя пернатих.

Отже, незабаром у тій же лебединій родині несподівано не стало самця. Марно його шукали місяць, він так і не з’явився. При цьому лебеді при наявності партнера не покидають його, а якщо в сім’ї малюки, тим більше. Тож очевидно, що птаха вбили.

Але й це ще не все. Згодом не стало усіх лебедят. Із власних джерел нам стало відомо, що за два тижні до їхнього зникнення одного з них, що на той час за розмірами вже був більшим за дорослих диких качок, намагалися зловити двоє хлопчаків-ромів. Це побачила дівчинка, що живе неподалік, і розповіла про все мамі. Того разу зловити птаха дітям не вдалося, однак згодом пташенята зникли… тож логічно, що всі подумали на цих хлопчаків. А ще і в Інтернеті  люди в один голос стверджували, що лебедят уже з’їли роми, як гусей.

Незабаром згорьована самка, яка так і не знайшла своїх дітей, покинула озеро і перебралася на Уж. Вигляд у неї був дуже засмучений • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост