І дитину назвали… : чи варто в Україні заборонити деякі імена

Поговорити ні про що, або про щось дуже важливе, вислухати чужі думки і поділитися своїми, разом когось підтримати чи порізно осудити – все це відтепер можна на сторінках газети ЯСНО в рубриці «Жіноча логіка». Думки чоловіків не заборонені.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Давайте знайомитися. Мене звати Лілія, можна Ліля. У дитинстві я по-різному ставилася до свого імені. Часом воно бісило – через найпоширенішу реакцію дорослих: на моє «Мене звати Лілія» найчастіше чула: «Сандулесу?» і, звісно, сміх. (Лілія Сандулесу – українська співачка, дружина Іво Бобула).

Коли ж ішлося про квіти, я своїм іменем пишалася, мовляв, росту така ж гарна. У підлітковому віці зрозуміла, що незвичне ім’я допомагає при знайомстві з хлопцями: Оксан, Тань та Свєт у нашому невеличкому райцентрі було багато, а Лілія – одна.

У столичному університеті незвичних імен не бракувало, тож моє загубилося серед Аурик, Віолетт, Ізольд та навіть Дездемон. У «виші» я зустріла людину, яка змінила своє ім’я: однокурсниця Сніжана до 16 років була Василиною. Розповідала, що це ім’я приносило їй суцільні нещастя: і в дитсадку, і в школі її називали «Вася», через що дівчина потрапляла в сотні кумедних (для неї ж неприємних) ситуацій. Ще задовго до отримання паспорта вона твердо вирішила, що далі по життю піде не Василиною, а Сніжаною. «Хочу бути неприступною і холодною, а в «скороченому» виді – Сніжка – легкою і загадковою», – аргументувала свій вибір однокурсниця. Щоправда, «холодне» ім’я аж ніяк не зробило такою ж її саму.

Серед моїх однокурсників був ще один «унікум» – Чеслав Роман. У житті цього хлопця найчастіше звучить питання: де ж, власне, ім’я, а де – прізвище? Скорочений варіант імені – Чесь – також не вносить ясності, однак Чеслав проблем із цього ніколи не робив, навпаки, – подавав усе з гумором: «вибирайте, що більше подобається», «уже й сам заплутався», «зміню ім’я на Роман, щоб без вибору» і т.п.
Загалом, вибір імені для дитини – справа відповідальна. Народні традиції, модні тенденції, милозвучність, оригінальність – все це по-різному впливає на батьків. Хтось обираєз найпопулярніших, інші називають дитину на чиюсь честь, для когось важливим є значення самого імені.

Якщо вірити офіційній сторінці Міністерства юстиції України, серед імен, якими називали дітей у 2020 році, найчастіше зустрічалися чоловічі Андрій, Богдан, Владислав, Володимир, Дмитро, Максим, Євген, Іван, Олександр, Роман, Станіслав, жіночі Анна, Анастасія, Антоніна, Богдана, Вікторія, Єва, Єлизавета, Ірина, Катерина, Ксенія, Марія, Софія.

Серед рідкісних імен для хлопчиків зустрічалися такі:Амбре, Арон-Моісей,Буржуй, Гедеон, Даміан-Меркурій, Добре-Авенір, Зеленський (до речі, наш, закарпатський), Расмад-Рой, Сулейман, Ясон.Дівчатназивали: Вальківія, Женев’єва, Імперія,Мія-Хенд, Нєва,Суламіта, Теона, Фрея,Шанель, Юріка.

А як вам Азимаой, Жаклін-Нанїп, Еліф Су, Северін-Ілларіон чи Добриня Никитич? Є в нашій країні і такі. Загалом, кожен регіон має своїх «любимчиків» і своїх «оригіналів». Закарпаття, завдяки багатонаціональності, помітно вирізняється за кількістю незвичних для інших імен.

Так, за інформацією відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Закарпатській області, торік в Ужгородідівчаток найчастіше називали іменамиСофія, Єва, Анна, Вікторія, Ксенія.Серед рідковживаних обирали: Олівія, Даяна, Кіара, Глорія.Хлопчиків здебільшого називали Марк, Матвій, Давид, Владислав, Кирило і рідкісними Еліф, Кевін, Ельдар.

Скажімо, в Хусті популярними іменами є Онобелло, Джульєтта, Марат, Натан, Арсен, Руфіна та Брюслі. Чи не найбільше екзотичних імен нараховують у Берегові: Богларка, Оршоля, Ченге, Кінго, Оргона, Конрад, Ласло-Абрагам, Язмін-Нопшугар, Бітер, Десоіанна.
Дивують, звісно, і закарпатські роми, які славляться любов’ю не тільки до українських президентів (окрім хлопчика по імені Зеленський є ще й старший на кілька років Янукович), але й до турецьких серіалів, тому називають дітей іменами героїв: Гуаніто,Сулейман, Міхрімах, Хюрем, Мухамед, Султан, Рустем.
Від такого розмаїття імен голова запросто піде обертом! Як на мене, до вибору імені для дитини варто поставитися дуже серйозно. Адже це не жарт – батьки визначають слово, яке людина чутиме найчастіше у своєму житті.До речі, питання вибору імені може привести і до суду. Так, у Франції заборонили ім’я Нутелла, у Великобританії – Ціанід, в Італії – П’ятниця, в Норвегії – Рассел.Іспанія не дозволяє давати ім’я Юда, Німеччина- Лорд, а у Малайзії не дозволяють називати дітей на честь овочів і фруктів. В Україні законопроект про заборону низки імен був ініційований, але відхилений.


Цікаво, а як вам живеться зі своїм іменем? Пишіть і не забудьте про наступну зустріч вже за тиждень. Ваша Ліля Біла • Більше унікальних історій читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост