АНОНС. Як граф Дракула омолоджувався на закарпатській горі Апецька

Є на Закарпатті унікальна гора із двома вершинами. Про неї складають легенди, на неї роблять сходження туристи, із її дарів живуть місцеві. Це – Апецька, що знаходиться на межі Тячівщини та Рахівщини. Кажуть, що назву цій горі дав сам Влад Цепеш, тобто граф Дракула. І справді вона є румунською, а  перекладі на українську означає водяна. Названо гору так через те, що з її стрімких схилів починаються потічки, що є притоками таких річок, як Тересва, Великий Плавуць, Крайня Ріка та інших. Але що робив на горі  кровожерливий румунський воєвода? Про це розповідь газети ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

 Гора, що нагадує хрест

Гора Апецька розташована на схід від селища Дубове (до вершини приблизно 8 км).

Дехто відносить Апецьку до гірського масиву Свидовець. Однак вона належить до так званих острівних гір, тобто гір, не пов’язаних з жодним хребтом чи гірським масивом.

Апецька має кілька вершин, найвищі з яких — 1511 і 1512 м. Зверху вона дещо нагадує велетенську літеру Х, або хрест.  До висоти приблизно 1400 м гора вкрита хвойними та буковими лісами, вище — полонини з чорничниками. Саме зі збирання та продажу яфин живе багато мешканців довколишніх сіл. Люди їдуть туди весь сезон і заробляють досить хороші гроші. Утім робота нелегка – паритися на сонці, вичісуючи спеціальним гребінцем із гілок дрібненькі ягідки, неймовірно багаті на вітаміни. Останнім часом на саму вершину можна без проблем дістатись автомобілем. Дорогу туди зробили досить хорошу. Дякуючи цьому від туристів на Апецькій немає відбою у всі пори року. Ще б пак… із вершин відкриваються просто фантастичні панорами. У ясну погоду чудово видно Говерлу, майже всю Притисянську долину і навіть Хуст, що знаходиться на відстані аж 50 кілометрів • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост