“Страх великий! Вода була до вікон”: що кажуть закарпатці про негоду на Рахівщині

120 господарств та 76 житлових будинків підтопило через негоду 10 липня в присілку Стебний селища Ясіня на Рахівщині. Про це сьогодні, 11 липня, Суспільному повідомив речник ДСНС Закарпаття Федір Філіп.

За його словами, 19 дворогосподарств, 17 житлових будинків та 2 підвальні приміщення підтопило також в селі Лазещина і 25 дворів та 3 житлові будинки в селі Луги."Страх великий! Вода була до вікон": що кажуть закарпатці про негоду на РахівщиніСуспільне Закарпаття

Через сильну течію пошкоджена дорога в Ясіня та Богдані, знищено 31 міст, в річку потік зніс 10 автомобілів. Також безвісти зникла одна людина – розповів голова Ясінянської громади Андрій Делятинчук.

“Вода йшла три метри висотою”

Житель присілка Стебний селища Ясіня Михайло Тулайдан каже: через сильний дощ вода вийшла з русла місцевої річки й зносила мости, огорожі та підтопила будинки.

“Відбувалося це після обіду вчора, приблизно о 16 годині. Тривало все дві години, розповів чоловік. — Потім вода почала спадати. Як вам сказати, страх великий, то, як кажуть, проти природи не підеш, природа робить своє діло. Дощ почав падати в обід і через дві години були наслідки. Ось тут вода йшла три метри висотою. Там уверху живуть сини, то затопило все – і холодильник, і все, словом, у хаті вода була до вікон”."Страх великий! Вода була до вікон": що кажуть закарпатці про негоду на РахівщиніСуспільне Закарпаття

Микола Дячук був на роботі, коли була злива. Течія забрала його машину. Чоловік разом з сусідами прийшов забрати уламки автомобіля. Каже: здасть її тепер у брухт, це була єдина машина в сім’ї..

“Затопило будинок у мене, у батьків і в брата, там геть все затопило”, — сказав чоловік.

У Василя Кравчука зі Стебного вода затопила город: “Повністю моркву й картоплю затопило. Тут в нас був перехід. Ми маємо за рікою 2 га землі, то був перехід і вода міст забрала. Так намул є, дрова. У будинку нічого не наробило. Там живуть люди, але тепер вже нема переходу. Упродовж 40 хвилин дощ такий падав і вода піднялася”."Страх великий! Вода була до вікон": що кажуть закарпатці про негоду на РахівщиніСуспільне Закарпаття

Двір Ганни Понцір теж підтопило. Течія повалила огорожу, хоча оминула хату.

“Там сітку (ред. огорожа) поламало, а там взагалі забрало. Таке було й минулого року, але не такі наслідки. Тоді тільки лужок течія забрала, а тепер подивіться, що в нас наробило”, — каже жінка.

Працюють рятувальники, працівники лісової охорони та техніка

Прибирати жителям Ясінянської громади допомагають рятувальники та працівники лісового господарства.

“Учора (10 липня, — ред.) близько 15-16 години внаслідок інтенсивних сильних опадів над цим присілком відбулося різке підняття рівня води, орієнтовно місцями до 5 метрів піднявся рівень води”, — розповів начальник Управління ДСНС Закарпаття Роман Гудак. — На даний час наших 30 рятувальників особового складу тут працює, залучено техніку”."Страх великий! Вода була до вікон": що кажуть закарпатці про негоду на РахівщиніСуспільне Закарпаття

Для ліквідації наслідків стихії залучили також 42 працівників Державної лісової охорони, — розповів в.о. начальника Закарпатського управління лісового та мисливського господарства Ярослав Гоголюк.

“3 одиниці техніки, з них два тривіальних трактора й один ескалатор. Практично вони задіяні на всіх участках відновлювальних робіт. Вони розчищають завали, вони витягують габаритні матеріали з річки, розрізають дерева, які заважають проїзду техніки”, — розповів він.

Безвісти зник

Голова Ясінянської громади Андрій Делятинчук каже: окрім підтоплення дворів, руйнування дороги та мостів, через негоду зник місцевий житель."Страх великий! Вода була до вікон": що кажуть закарпатці про негоду на РахівщиніСуспільне Закарпаття

“Чоловік вважається безвісти зниклим. Він їхав на возі з конем. Намагався врятувати коня і, на жаль, сам зник. Коня знайшли, знайшли віз. На жаль, чоловіка немає. Сьогодні цей паводок є найбільш руйнівним. Він завдав шкоди багатьом дворогосподарствам, дорожній інфраструктурі. Знищені мостові переходи. Також маємо багато зсувів. Є будинки, які і підтоплені, і будинки, де відбувся зсув”, — розповів голова громади.

Підраховують збитки

За словами голови Ясінянської громади, наразі в селах працює комісія ТЕБ та НС. Вони підраховують кількість господарств, які постраждали через негоду."Страх великий! Вода була до вікон": що кажуть закарпатці про негоду на РахівщиніСуспільне Закарпаття

“Працюють комісії, які створені селищною радою, — сказав Андрій Делятинчук, — оцінюються збитки, проводимо дворовий обхід. Організовано нашими силами спільно з ДСНС довіз води та харчування. Учора було визначено місце для можливої ночівлі людей, якщо нема, де ночувати. Ми знайшли таке місце на турбазі”.

“Люди забезпечені всім необхідним, — сказав голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков — і ми будемо це тримати на постійному контролі й зробимо все, щоб у людей було тут все. Звичайно, будемо допомагати. Яким чином і як, будемо розуміти пізніше, але всі сили й засоби, які в нас є, будуть сюди направлені для подолання цих наслідків”.

Члени комісії з надзвичайної ситуації будуть обходити двори до вечора 12 липня. Після цього буде визначена сума збитків.

ЗакарпатПост