Чому і чим в Ужгороді водопровідна вода є шкідливою

Після того, як людям заборонили купатися у відкритих водоймах, єдине, що залишається більшості ужгородців купатися вдома у ванній, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Газоподібний хлор, окис хлору, хлорати та гіпохлорити – сильні окислювачі. Це найбільш поширені речовини, які використовуються на водоочисних станціях для знебарвлення і знезаражування водопровідної води. Гранично допустима концентрація залишкового хлору у воді, призначеній для пиття та приготування їжі, встановлена на рівні 0,3 мг/л.

Але навіть при такій концентрації хлор, присутній у воді, викликає подразнення слизових оболонок рота, глотки і стравоходу. Хлорована вода провокує виникнення алергічних реакцій, бронхіальної астми, і призводить до підвищення вмісту холестерину у крові. Вона найбільш небезпечна для дітей, особливо для немовлят. Але вона погано впливає і на шкіру дорослих, адже містить у собі солі кальцію і магнію.

Зазвичай воду з крану в Ужгороді не п’ють, або люди йдуть її набирати у природні джерела, або купують у пляшках. Та купатись у ній вимушені. На жаль, адже шкіра – такий же орган тіла, як інші і всі небезпечні речовини через неї всмоктуються в організм. Тож той хлор у будь-якому разі потрапляє всередину тіла. Можна провести дуже простий і доступний кожному експеримент – помити голову вдома у ванній, а на наступний день – на річці. Різниця у стані волосся буде колосальною. Після річкової води воно буде більш шовковистим, матиме більш здоровий вигляд, його легше буде розчесати, якщо воно кучеряве. Найбільше це відчувають на собі гості міста, які мають можливість митися вдома у воді іншого складу. Це підтвердить будь-який мешканець села, у якому немає водопроводу. І це свідчить про те, що вода у річці більш корисна для людини, ніж хімічна водопровідна, або вода в басейнах… Так чому ж таку маленьку радість від людей забирають? Це – зовсім не турбота про мешканців міста, це – турбота про власне крісло, аби убезпечити себе від відповідальності, якщо хтось потоне в Ужі. Та навіть попри заборону люди купалися і будуть купатися в річці, принаймні ті, хто розуміє, що вона оздоровлює • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост