Занедбані замки України, які варто поквапитися побачити якнайшвидше

В Україні є безліч цікавих замків, фортець, палаців. Але, на жаль, багато з них вже зруйнувалися через недбальство або ж плин часу. Допоки чарівні та романтичні садиби не перетворилися на дрібку каміння – вартує їх побачити!

Джерело:24 канал

Невицький замок

Невицький замок — напівзруйнований замок біля села Кам’яниця у Закарпатській області. Він є пам’яткою архітектури національного значення, але перебуває в аварійному стані. Представники приблизно 30 країн займаються збереженням залишків фортеці. На жаль, тільки одна із чотирьох веж – донджон вціліла до нашого часу.

Важливо! Під час відвідин уважно дивіться під ноги та не наражайте себе на небезпеку у спробах підкорити напівзруйновані елементи конструкції.

Бучацький замок

Бучацький замок — пам’ятка архітектури всеукраїнського значення, розташована у місті Бучач, Тернопільської області. У ньому теж збереглися лише фрагменти стін. До теперішнього часу збереглись контури мурів, південна оборонна стіна і східна бастея. Біля її підніжжя є вхід в підземелля, яким можна пройти до 15 метрів, а далі він засипаний. Згідно з легендами, ходи були дуже широкими, що ними могла проїхати навіть карета.

БУчацький замок на Тернопільщині
Руїни замку з висоти пташиного польоту / Фото “Терен”

Червоногородський замок ⠀

Поблизу замку немає ніякого поселення. Раніше в долині між Нагорянами та Нирковом було місто Червоногород, до якого і належали укріплення на замковій горі. Воно отримало назву від бордового кольору землі — її забарвлю є червоний піщаник.

До 1939 року в замку жила княгиня Любомирська. Особливу привабливість руїнам замку додають підземні ходи. У 20 столітті садиба прийшла в плачевний стан, оскільки більшу частину споруд при радянській владі розібрали на будматеріали. Донедавна були збережені лише дві вежі, одна з яких на половину обвалилась.

Замок Терещенків у Денішах

Село Денишіна березі річки Тетерів розташоване за 20 кілометрів від Житомира. Тут було збудовано садибу промисловця-цукрозаводчика Михайла Терещенка. Зважаючи на її масштабність, споруду називали замком. Садиба оповита безліччю таємниць і легенд, а причиною цього є незліченні багатства Терещенко.

Збереглися лише фрагменти стін палацу – на них можна розгледіти ліпнину прикрас і розкоші. А триярусна вежа, що височіє над руїнами палацу, підкреслює колишню велич. Неподалік від замку залишився невеликий фонтанчик, що прикрашав подвір’я замку.

Сидорівський замок – корабель

Замок розташований на плато над річкою Суходіл, що ніби прагне піднятися у небо. Здалеку його руїни нагадують корабель. “Носова” частина фортеці слугувала для спостереження за місцевістю. Якщо нападав ворог, річку перекривали греблями, то фортеця-корабель опинялася ніби на острові, серед боліт та ставків.

Найкраще збереглась дозорна башта та південна напівкругла 2-ярусна бастея з в’їзною аркою та контрфорсами.
ЗакарпатПост