На Закарпатті створять сайт про втрачені дерев’яні церкви

За підтримки Українського культурного фонду на Закарпатті створять сайт, який розповідатиме про втрачені дерев’яні храми регіону.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив дослідник дерев’яної сакральної архітектури краю Михайло Сирохман.

“Дотепер на Закарпатті збереглися близько 60 дерев’яних церков, дві з яких внесені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а ще є дзвіниці й каплиці. Але впродовж XX і XXI сторіч було назавжди втрачено 156 об’єктів сакральної архітектури: 101 дерев’яну церкву, 29 дерев’яних дзвіниць і 26 мурованих храмів”, – розповів Сирохман.

За його словами, випадкові пожежі є лише однією з причин нищення храмів.

“У першій половині XX сторіччя руйнівним чинником стало бажання громад замінити дерев’яні церкви на муровані. У радянський період багато храмів упали жертвами антирелігійної кампанії. А останні три десятиліття пам’яткові церкви нищать, аби збудувати замість них “нові” й “гарні”. Цей процес, як і невпинне “покращення” старовинних дерев’яних храмів за допомогою сяючої бляхи, пластику та неоковирних прибудов, не лише не сповільнюється – він набирає обертів (так, навіть статус пам’ятки ЮНЕСКО не рятує церкви в Ужку та Ясінях від самодіяльних утручань). Відтак, на сьогодні вже маємо на Закарпатті 101 втрачену дерев’яну церкву – проти 60 збережених”, – констатував дослідник.

Як пояснив куратор проєкту Євген Забарило, команда поставила собі за мету повернути втрачені пам’ятки бодай у вигляді світлин, малюнків, текстових описів – щоб вони знову, нехай віртуально, посіли своє місце на культурній мапі Закарпаття та України загалом.

“В основі проєкту лежить культурно-історичне дослідження Михайла Сирохмана “Втрачені церкви Закарпаття”. Його буде видано у вигляді книжки українською та англійською мовами. Вона міститиме близько 250 рідкісних зображень – світлин, малюнків, планів, чимало з яких є унікальними і будуть опубліковані вперше”, – повідомив Забарило.

Також разом із книгою створять онлайн-мапу втрачених церков Закарпаття. На ній буде позначено 156 об’єктів з відповідною інформацією. Для трьох маршрутів буде записано аудіогіди, що уможливлять віртуальну мандрівку пам’ятками, яких уже не існує.

ЗакарпатПост