Почалася пора закарпатського чорного золота. Чи знаєте ви, чому яфини чорні

Апецька – не лише гора, але й полонина. Про неї існує дуже романтична легенда, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

 Колись давно дівчина Марічка з Дубового  пішла туди збирати чорниці, які ще на Закарпатті називають чорним золотом. Не дарма, адже в селах, де немає роботи, людям вони завжди давали можливість заробити і сезон яфин завжди чекали, як друге пришестя. Так от. Під час збирання ягід познайомилася Марічка з Іванком із Тячева. Він також був із бідної родини і пішки прийшов на полонину, аби назбирати яфин і продати їх. Та мала на хлопця надію багата дівка Олена. Утім не кохав він її. Та батьки наполягали на весіллі, бо знали, що такий шлюб виведе їх зі скрути. Як не противився хлопець, усе ж засватав дівку і саме, щоб зібрати хоч якісь гроші на подарунок нареченій і подався на збір ягід.

Та не так сталося, як гадалося. Закохався парубок у Марічку з першого погляду. А коли вона, працюючи, заспівала, у нього серце мало не вистрибнуло з грудей.  Марічці теж хлопець припав до душі. Разом вони були на полонині цілих два тижні і встигли поговорити про все на світі. Марічку, як виявилося, теж сватали за багатого, але старого чоловіка і вона лише під тиском матері-вдови дала згоду на цей шлюб, але з вінчанням не квапилась, тягнула час як лише могла. Тож нещасні закохані  розуміли, що їм повік не бути разом і вони мають згубити свою долю із людьми, яких не кохають. Та поклялись вони через три роки зустрітись на цьому ж місці, аби хоч побачитись.

Так і зробили. За той час у кожного з них уже були і діти, і гроші. Та чоловікові Марічки видалось бажання дружини сходити в гори надто дивним і він вирішив за нею самотужки простежити. Старий ревнував молоду вродливу жінку до всіх. Та його побоювання цього разу виправдались і він застукав дружину на полонині у обіймах молодого хлопця. Розгнівавшись він без вагань вистрелив… спочатку у Івана, а потім у Марічку. Розтеклася травою їхня кров… закипіла і почорніла… а яфини, які раніше були білими із того часу назавжди почорніли • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост