Що скажуть люди: чи можна жити, не переймаючись думкою інших

Поговорити ні про що, або про щось дуже важливе, вислухати чужі думки і поділитися своїми, разом когось підтримати чи порізно осудити – все це відтепер можна на сторінках газети ЯСНО в рубриці «Жіноча логіка». Думки чоловіків не заборонені.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Вітаю. Насамперед, хочу звернути увагу тих, хто сьогодні вперше приєднався до рубрики «Жіноча логіка» – я не психолог. Вправляти мізки і спрямовувати вас на путь істинний не буду, але залюбки ділитимуся життєвими історіями, цікавими спостереженнями і залюбки вислуховуватиму вас. Кожному є, що сказати, але не завжди ми наважуємось висловити свої міркування та відстоювати свою позицію через острах: що подумають про це інші (сусіди, колеги по роботі, перехожі і так далі…). На жаль, сакраментальна фраза: «Що скажуть люди?»залишається важливим регуляторомнашої поведінки. Але чи справді варто приділяти підвищену увагу думці оточуючих про нас?

Серед причин, через які я дуже хотіла поїхати з маленького райцентру, в якому народилася і закінчила школу, найвагомішою було бажання жити серед людей, які тебе не знають і в яких до тебе не буде діла.У містечку, де всі з усіма знайомі, важкувато залишатися самим собою. Там завжди оцінять, яку спідницю вдягла, яким тоном привіталася, наскільки голосно сміялася, як їла морозиво, … Кожен крок, кожна фраза, кожне вбрання– все потрапляло під пильне око оточуючих, тож смислом життя ставало одне тільки завдання – сподобатися, робити все так, аби не, дай Боже, люди подумали щось погане.Насправді, мене це дратувало, бо я любила виділятися і бути білою вороною. Та здебільшого я плила за течією, бо шкодувала батьків, які наполягали на важливості думок оточуючих. Міркування товариша А чи пані Б завжди були до біса важливі. 

Не знаю, чого в мені було більше – бунтарського духу чи усвідомлення, що всім я подобатися не можу, але намагання ні під кого не підлаштовуватися вплинули на рішення поїхати по закінченні школи з дому і повертатися туди тільки в гості до батьків.З часом я склала таку собі «ієрархію думок»: найбільше значення має думка сім’ї. Думка друзів, колег і начальства важливі, але менше, думки сусідів –ще менше, на найнижчому щабелі – думки просто знайомих людей. Міркування випадкових зустрічних взагалі не беру до уваги.

Це зовсім не означає, що я абсолютно ігнорую думки інших, але точно не змінююсь на догоду чиїмсь уявленням. На допомогу приходить почуття власної гідності, яке завжди підкаже, що важливіше: внутрішні переконання чи те, що подумають інші. Я довіряю собі, адже ніхто не знає мене краще, ніж я сама. Та й відповідальність за остаточний вибір в будь-якому випадку нести мені.Думка іншої людини – це всього лише її точка зору, яка має право на існування, до неї можна прислухатися, а можна і проігнорувати.

«Не піклуйтеся про те, що про вас подумають інші люди. Вони занадто стурбовані тим, що думаєте про них ви», – словаАртура Блохамені дуже подобаються і допомагають бути впевненою в своїх діях. А ось на мою приятельку, розумну і гарну жінкувраження не справляють. Скільки її знаю, стільки вона переймається чужими висловлюваннями та чужими оцінками.

Щоразу приятельці здається, що всюди – на роботі, на вулиці, в кав’ярні- всі дивляться на неї, критично оцінюютьта кепкують – з одягу, зачіски чи голосу.«Може я сказала щось дурне? Я вела себе дивно? Що якщо люди подумали, що я дурна?», – ці питання вона повторює чи не щодня.Я мільйон разів переконувала приятельку, що вона помиляється і насправді на неї звертають увагу менше, ніж їй здається. Не вірить. Та, мабуть, і не хоче. Здається, їй так навіть подобається.

Психологи вважають, що всі відповіді на наші питання знаходяться всередині нас. Якщо ми плануємо щось зробити, то саме інтуїція, а не думка оточуючих, має підштовхувати. Це найвірніший спосіб іти саме своєю дорогою.«Не важливо, хто і що говорить про вас – приймайте все це з посмішкою і продовжуйте робити свою справу», – сказала колись Мати Тереза і до цих слів варто дослухатися.А наскільки ви залежите від думки інших? Поділіться. ВашаЛіля Біла  • Більше унікальних життєвих історій читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост