Що шукають на смітниках закарпатці

У 1990-х роках у США з’явилася течія – фрегани. І бути фрегатом там не ганебно. Це — стиль життя, який заперечує принципи споживацтва. Його прихильники як джерело продуктів харчування та інших матеріальних благ використовують звалища, сміттєві контейнери тощо. На відміну від безпритульних та жебраків, фрігани так роблять на знак небажання бути частиною економічної системи купівлі-продажу. А в цілому, як розповіли газеті ЯСНО закарпатці, які виїхали жити до Америки, стільки безпритульних, як у США, немає навіть у нас. Там нерідко навіть на багатолюдних центральних вулицях можна помітити безхатченків, що сплять на картонках чи верхньому одязі, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Та це не означає, що якщо у такій багатій країні є така маса безпритульні, то вони повинні бути і в нас. Цікаво, що за радянських часів, хто що б не казав, а безхатьків майже не було. Якщо і одиниці опинялися поза межею, то це тільки через алкоголізм.

Із іншого боку зараз у нас з’явилося і надлишкове споживацтво, тобто магазини і супермаркети настільки завалені продуктами, що дехто не може втриматись, купує більше, ніж може з’їсти чи використати, тож велика частина потім опиняється у смітті. Це дає можливість виживати саме тим, у  кого немає грошей для того, щоб щось купити.

Цікаво, що ми вже так звикли до того, що, наприклад, роми чи старенькі бабусі чи дідусі копирсаються у великих сміттєвих контейнерах, що навіть перестали це помічати. Йдемо повз і не реагуємо зовсім. Це для нас буденно. Але ж вони такі ж люди, як і ми… принаймні перед Богом ми всі рівні…. При цьому ніхто не спитає ту ж стареньку бабусю, яка риється у смітті,чи все в неї добре, чи не потрібно їй допомогти, просто вислухати хоча б… або дати ті 10 гривень на найнеобхідніше. Нехай у неї є дах над головою, є скромненька квартира, та вона не може вижити із мізерної пенсії, їй не завжди вистачає коштів для того, щоб купити їжу… Багато хто на смітниках також збирає пластик, алюміній, залізяки,  шукає старі телевізори, щоб вибрати з них усе, що приймають у пунктах прийому металів…  Для декого це – єдиний спосіб заробітку. Така собі робота. І в будь-якому разі ритися у відходах – справа безпрограшна, адже хто шукає, той завжди щось знаходить • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост