У 11 років народила від вітчима, у 14 від коханого і обох дітей покинула

Наймолодша мама України тепер няньчить чужих дітей

Мати думала про самогубство… через сором

У квітні 2004 року про Надію Гнатюк із Хмельниччини гула вся Україна. Дівчинка стала наймолодшою мамою в нашій державі. Мала лише 11 років! І народила здорову дівчинку. Невдовзі Надя ошелешила усіх знову, народивши у 14 років ще раз. Більше про долю цієї родини не писали. А виявляється, історія отримала драматичний поворот, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Надя народилася від другого шлюбу її матері — Юрій взяв жінку з двома дочками. Жили усі разом в одному із сіл Хмельниччини. Ніби непримітна була сім’я. Від народження Надійка мала проблеми із серцем, тож приймала серйозні ліки, відтак була схильна до повноти. Коли у дочки раптово почав збільшуватися живіт, мати особливо не хвилювалася, адже думала, що це просто по­внота. Та коли він став як кавун, відвезла у лікарню. Там жінку приголомшили новиною: 11-річна дівчинка вагітна — десь на 20-му тижні! До вечора мати посивіла…

Як пише lviv.ua, ще більший шок на жінку чекав, коли дізналася, хто батько дитини. А виявилося, що рідну дочку ґвалтував її чоловік… Від сорому матері хотілося провалитися крізь землю. Не раз думала про самогубство. Але тоді від відчайдушного кроку врятували діти. Коли в суді почула подробиці злочину, мало не знепритомніла.

Тричі ґвалтував дівчину

У матеріалах справи йшлося, що Юрій Гнатюк тричі ґвалтував Надію. Уперше — ще влітку 2003-го. Тоді по­вернувся додому напідпитку, а дружини не було. Надя ж спала в їхньому ліжку. І його зловісна рука потягнулася до маленького тіла… У суді пояснив: «Просто хотів перевірити, на що здатний як мужчина». Надійка ж згадувала, як прокинулася від того, що запрацював телевізор. І тато запропонував їй показати усе, як у дорослому кіно. Коли завершив свою справу, попросив нікому про це не розповідати.

Потім ще двічі Надя терпіла наругу від батька. А мати нічого про це не знала.

Юрія запроторили за ґрати на 10 років. Тим часом дівчинці довелося пережити складну підготовку до пологів. У той час як інші вагітні на збереженні ледве стримували сльози від переживань, Надя малювала квіти. Лікарі й досі пам’ятають ті малюнки — яскраві барви, яких так бракувало у житті юнки.

Школярці провели кесарів розтин. Так народилася Маринка. Вага немовляти була 2,5 кілограма. Дитя підростало, а маленька мама все дивувалася, як же така велика «лялька» помістилася в її животику… Мати Наді хотіла записати Маринку на себе. Але Надя запротестувала: «Тож я її мама, хай так буде записано!». А от по батькові вирішили назвати інакше, аби все життя те клеймо не висіло над крихіткою.

Родичі казали, що батько врятував честь Надії

Доглядати онуку мусила бабуся — їй довелося піти у декретну відпустку з догляду за дитиною. Важко було самій на руках з чотирма дівчатками. Але у відчай намагалась не впадати. Не зважала й на чутки, що пустила рідня Юрія: мовляв, Надійка — гуляща дівчина, а батько просто «врятував її честь», взявши вину на себе…

Довго на родину показували пальцями. Від пережитого стресу Надя потрапила до лікарні. А там зустріла своє кохання — хлопця із сусіднього села. Він почав приїжджати до Наді додому, провідувати її. А потім покликав до себе жити. У той час мати втретє вийшла заміж і народила четверту дитину. А Надя у 14 років завагітніла вдруге і вже вила сімейне гніздечко зі своїм коханим Віталієм у Степанівці. Державний шлюб тоді не змогли взяти — лише обвінчалися у церкві. Невдовзі Надія стала наймолодшою мамою України, яка народила двох діток. Коли у матері Наді запитували, як вона це дозволила, жінка відповіла:

— Я відмовляла, просила зробити аборт. Але Надю не переконати. То вже як є. Тоді, коли вона Маринку родила, мені сказали, що дочка не зможе мати більше дітей. А тут, бачте, синок ще є, Андрійко. Пам’ятаю Надині слова: «Як народжу Віталіку сина, він мене буде любити ще більше!». Дуже хотіла мати свою сім’ю. Навіть школу покинула через це.

Журналісти були в гостях у молодої родини, як тільки пара побралася. Писали, що дівчина стала справжньою господинею — навчилася доїти корів, варити борщ і навіть пекти пироги. Збереглося одне з небагатьох фото, на якому усміхнена Надійка в 14 років позує з донечкою та синочком. Так хотілося, щоб материнська любов, теплота та ніжність вціліли. Та минули роки — й життя повернуло зовсім інакше.

Доньку покинула на матір, сина – на колишнього хлопця

У Степанівці, почувши, що готуємо публікацію про Надію (адже від народження доні у квітні минуло 17 років), усі ахнули: «А нема в нас Надьки давно. Вона ж дітей своїх кинула!». Кажуть, як зозуля, пурхнула у світ. Мати намагалася її всовістити, та, зрозумівши, що марно, добилася позбавлення материнських прав і стала сама опікуватися онукою. Хлопчик же залишився з татом.

Віталію важко було зрозуміти дружину. І сьогодні про неї не говорить нічого. Він — інвалід з дитинства, має проблеми зі здоров’ям і мізерний дохід, але старається своїм кровинкам дати все. Чоловік удруге одружився й тепер виховує ще двійко дітей. Господарюють з дружиною гарно, мають в родині лад. Зараз стараються трошки розбудуватися, бо ж хатинка для сім’ї робиться затісна.

Запитую, чи хоч чимось допомагає Андрійкові мама. У відповідь — мовчання. Відчуваю, як чоловік обдумує кожне слово. А потім як випалить:

— Не здохнемо без її допомоги! Скільки літ нічим не допомагала, то й тепер не треба. Жив без тієї помочі — і ще проживу.

А іменинниця нині господарює з бабусею Танею. У Степанівці про неї відгукуються дуже добре. Добру пам’ять про свою ученицю зберегла й директор місцевої школи:

— Хороша дитина, дуже позитивна, любить готувати. Коли бачу її, завжди вітається.

У день народження усі дівчині бажали одного — здоров’я і доброї долі. Вона розквітла, будує плани на життя. І хто б там що не казав, підтримує стосунки з мамою. Чому Надія не шукає зустрічі із сином, відповіді на це запитання я не знайшла. І староста села, й сусіди сім’ї, і родичі підтвердили: у Степанівці жінки не бачили давно. Натякнули, що вона живе з новим чоловіком не так далеко і няньчить дітей. Чужих… • Більше унікальних життєвих історій читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост