На закарпатській горі у каплицю постійно б’є блискавка, а вітер ламає хрести

Назва вершини походить від румунського слова «petros», що перекладається, як камінь. Дійсно, гора кам’яниста, тож так назвали її не дарма. Та називають Петрос ще й Перуновою горою. Можливо, колись у язичницькі часи наші пращури дійсно здійснювали туди паломницькі тури, але доказів цьому, на жаль, поки не знайшли. Та люди пояснюють інакше, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Справа в тому, що як переконують місцеві, на Петросі ніяк не приживаються християнські  символи. Якось там вирішили встановити хрест та побудувати капличку. Однак щоразу хрест руйнувався. Наприклад, міцні металеві перекладини вітер покидав додолу, вигинав залізо та й зносив сам стальний хрест. Із капличкою теж щоразу нові й нові пригоди. У неї постійно влучає блискавиця і одного разу навіть спалила її вщент. Зараз хрест закріпили і він якось стоїть, але до яких пір – невідомо. І це все – не вигадані, а реальні історії, не легенди, а сучасна дійсність. Насправді невідомо чи є гора язичницькою, однак те, що тут часто «штормить» – ніхто заперечити не зможе.

Існує ще одна версія щодо назви гори. Аби заперечити всяке там язичництво, гуцули придумали свою історію. Кажуть, що Петрос названо на честь святого Петра. Нібито, проповідуючи,він особисто побував на цій карпатській вершині і на одному з каменів навіть залишився відбиток сліду його ноги. Також переповідають, що ночував він у печері і місцеві чабани засмажили гостю ягня, кіски від якого досі можна там побачити. Чи правда це – невідомо, утім на кісточки у підземеллі дійсно  можна натрапити… • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост