На Закарпатті перебуває заступник Міністра культури та інформаційної політики

Сьогодні керівництво облдержадміністрації провело робочу зустріч із заступником Міністра культури та інформаційної політики України Тарасом Шевченком, який цими днями працює в Закарпатті, інформує пресцентр ОДА.

На порядку денному – питання інформаційної діяльності ОДА, співпраця із засобами масової інформації та інші.

Заступник очільника області Ігор Шинкарюк та представник профільного міністерства також порушили питання участі Закарпатської області у національній ініціативі Президента України Володимира Зеленського «Велика hеставрація».

Як повідомив заступник голови облдержадміністрації, робота з включення проєктів реставрації і відновлення пам’яток архітектури, церков та культурної спадщини Закарпаття триває вже шість місяців.

«З березня 2021 року разом з Анатолієм Полосковим, головою ОДА, активно займаємося питанням включення до програми проєктів реставрації і відновлення пам’яток архітектури, церков та культурної спадщини Закарпаття», – зауважив Ігор Шинкарюк.

За його словами, цей час підготували і направили до Міністерства культури та інформаційної політики, Офісу Президента шість пакетів з матеріалами щодо об’єктів можливої реставрації і відновлення на території області.

Йдеться про проєкти «Карпатський маршрут дерев’яної архітектури», «Збереження будівлі синагоги – головної сцени краю», «Сторінками історії Невицького замку» та інші.

У ході першого відбору проєктів на комісії МКІП подані проєкти не потрапили до національної програми «Велика реставрація». Підставою стала належність об’єктів до комунальної форми власності територіальних громад, районів та області. Пройшли лише об’єкти державної форми власності.

Після ухвалення невідкладного законопроєкту №5551 це питання було врегульовано і з’явилася можливість фінансувати державою зокрема й об’єкти комунальної форми власності.

«Одночасно на запит МКІП ми направили додатковий перелік об’єктів реставрації і відновлення, які станом на липень 2021 року мають готову проєктно-кошторисну документацію та потенційну можливість виконання реставраційних робіт У ПОТОЧНОМУ РОЦІ», – наголосив Ігор Шинкарюк.

Таких об’єктів з готовими проєктами на сьогодні два:

✅ Збереження історичного стану Замку-фортеці Х-ХVI – пам’ятки архітектури національного значення шляхом реставрації.

Для участі в національній програмі цей об’єкт подано 30 березня 2021 року.

✅ Карпатський маршрут дерев’яної архітектури: збереження та популяризація автентичної культурної спадщини Закарпатської області. Першочергові протиаварійні роботи пам’ятки архітектури ХVIІ ст. охор. № 216 дерев’яної церкви Зіслання Святого Духа с.Колочава Хустського району Закарпатської області.

Цей проєкт з експертним звітом 2019 року щодо першочергових протиаварійних робіт пам’ятки архітектури направили для участі в національній програмі «Велика реставрація» у липні поточного року.

«На жаль, не всі проєкти мають фіналізовану проєктно-кошторисну документацію і допрацьовуються у робочому порядку.

Всі проєкти, які отримала ОДА для реєстрації за цим напрямком, ми подали на розгляд МКІП, аби всі вони мали можливість потрапити до національної програми.

Тож ми продовжуємо боротися за закарпатську ”Велику реставрацію”», – підкреслив заступник голови облдержадміністрації.

Ігор Шинкарюк переконаний, що тісна системна комунікація з МКІП буде позитивно впливати на подальшу реалізацію проєктів в області.

ЗакарпатПост