На Закарпатті успішно працює інструмент фіксації порушень у сфері лісового господарства

Минуло вже 8 місяців з моменту, як в Інтернет просторі з’явився сайт ГО «Екосфера» www.savecarpathianforest.org, створений за підтримки МФ «Відродження».

Це ресурс, який дозволяє будь-якому користувачу Інтернет здійснити онлайн фіксацію правопорушення, пов’язані з веденням лісового господарства. Це може бути незаконна рубка дерев, порушення природоохоронного законодавства під час виконання лісогосподарських заходів, зокрема трелювання деревини, порушення іншого законодавства, зокрема, яке стосується санітарних правил в Україні чи охорони праці. Сьогодні вже можна підвести перші підсумки. За цей час ми отримали понад 60 звернень про правопорушення, скоєні у лісовій сфері.  Після попередньої перевірки інформації відповідно до відкритих даних ДП «ЛІАЦ» та аналізу наданих нам фотографій і відео, ми здійснили понад 20 натурних перевірок вказаних лісосік. Не всі випадки правопорушень були нами підтверджені. Однак за більшістю випадків нами були оформлені звернення у ДЕІ у Закарпатській області. Усі ці випадки разом з деталями про ці інциденти відображені на сайті.

Сайт сконструйований так, що кожен небайдужий, який ходить в гори, в ліси і бачить рубку лісу або наслідки рубки, які його насторожують, може сфотографувати побачене смартфоном з включеною геолокацією, зайти на сайт або на попередньо встановлений через Play Market мобільний додаток LegalForest, і повідомити про це нас. Для цього потрібно внести координати інциденту, вказати, яке саме з поданого в шаблоні, на його думку, правопорушення має місце і завантажити фотографії та відео. Адміністратор сайту одразу отримає цю інформацію. Далі ми починаємо працювати з цим інцидентом.

Результати розгляду наших звернень у держекоінспекцію також видно на сайті. У випадку здійснення позапланових перевірок лісгоспів та повідомлення нас про результати цих перевірок, інцидент позначено зеленим кружечком на карті. Якщо ж ми не отримали офіційного повідомлення про результати перевірки, кружечок залишається червоним. На сьогодні таких є лише два. Тому, можна сказати, що ДЕІ у Закарпатській області систематично реагувала на наші звернення.

Кожен інцидент на сайті дуже детально описаний: вказано назву лісгоспу, лісництво, квартал, виділ, де відбулось правопорушення. Вказано, яке саме правопорушення, або кілька правопорушень мали місце. Додано фотографії, відео, копії звернення у ДЕІ та копії відповіді. Тому за цим сайтом можна зрозуміти, які саме правопорушення у лісовій сфері трапляються, у яких лісгоспах вони мають місце частіше. Хоча цей показник більше залежить від того, наскільки місцевість популярна у туристів, а також від того, наскільки активними є місцеві мешканці. Адже основними нашими інформаторами є саме туристи та місцеві мешканці.

Найчастішими правопорушеннями у лісах є нелегальна рубка окремих дерев у межах легальних лісосік, трелювання водотоком, трелювання через річку за відсутності мостів, захаращення водотоків, проведення санітарних рубок у «сезон тиші». Цим грішать усі без винятку лісгоспи і, навіть, деякі національні природні парки. Не дивлячись на приписи держекоінспекції, нарахування штрафів та притягнення посадових осіб до адміністративної відповідальності, ці правопорушення повторюються. По-суті вони є системними для лісової галузі, тому можна сумніватися в ефективності таких заходів щодо лісгоспів-порушників.

Цей ресурс може бути корисним не тільки для контролюючих органів, як держекоіспекція, але й для новоствореної спеціалізованої екологічної прокуратури (СЕП). Також він є гарним інформаційним ресурсом для журналістів-розслідувачів, які цікавляться лісовою тематикою. За конкретними інцидентами можна провести окреме розслідування і з’ясувати, зокрема ланцюжок постачання незаконно заготовленої деревини, наприклад, на ринки Євросоюзу.

Прес-служба ГО “Екосфера”

ЗакарпатПост