Чому в Ужгороді не висаджують рідні карпатські дерева

Сумно, що в Ужгороді останнім часом дійсно мало висаджується карпатських лісових дерев, натомість витрачаються величезні кошти на закупівлю різної екзотики… яка ще й не завжди приживається. Хоча, скажімо, ті ж ялини можна отримати від лісівників безкоштовно, або за мізерну суму пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Та ще гірше, що багато дерев вирізають. Далеко не всі з них є аварійними, далеко не всі потребують навіть санітарної обрізки гілок, не кажучи вже про повне знищення.

Для чого губити природу?! Вона ж дарує людям настрій, хороше самопочуття, силу , енергію та здоров’я!

Дерева – це справжні потужні станції, коли йдеться про регуляцію міського мікроклімату. Вони очищують повітря, вбираючи вуглекислий газ, вони дають тінь та всмоктують через їхню розгалужену систему коріння воду, що зменшує небезпеку зсувів після злив. Але передусім вони мають охолоджувальну властивість, що зменшує у містах ефект теплового острова. Оскільки асфальт, каміння та бетон нагріваються особливо сильно та випаровують тепло дуже повільно, у містах зазвичай значно тепліше, ніж в заміських місцевостях.

Як каже всесвітньо відомий лісовий еколог Кріс Брак,  дерева забезпечують біологічне різноманіття, естетику та задовольняють нашу глибинну потребу у природі навколо нас.

За його словами, у багатьох мегаполісах по всій планеті за останні роки з’явилися унікальні проєкти з озеленення. У Нью-Йорку, наприклад, між 2007 та 2015 роками висадили мільйон дерев, тоді як мер Лондона хоче озеленити понад половину столиці Великобританії до 2050 року, щоб вона увійшла в історію як перше у світі місто-парк. А Париж взагалі планує створити чотири внутрішньо міські ліси • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост