У 2020 році в Євросоюзі знайшли 50 тисяч українців, які перебували там нелегально

У Європейському Союзі опублікували звіт про дотримання Україною умов для продовження безвізу.

В цілому українська влада дотримується необхідних вимог, але їй радять покращити боротьбу з корупцією та припинити практику видачі двох чинних закордонних паспортів. Про це йдеться у звіті Єврокомісії, пише Главком

Загалом у ЄС відзначили співпрацю з Україною у різних важливих транскордонних питаннях. Там вказали, що за 2020 рік кількість українців, які просили притулку в ЄС, впала на 37%. Також на 15% знизилися і кількість відмов у в’їзді до країн-членів ЄС. Водночас у 2020 році в Євросоюзі знайшли 50 тисяч українців, які перебували там нелегально. Це на 9 тисяч більше, аніж попереднього року.

Також країни-члени ЄС визнали хорошою співпрацю з Україною у питанні безпеки. Зокрема там привітали низку реформ правоохоронних органів – законопроєкт про створення Бюро економічної безпеки, ухвалений у першому читанні законопроєкт про реформу СБУ, а також ухвалений законопроєкт про боротьбу з організованою злочинністю. Водночас у ЄС згадали і про скандальне рішення Конституційного суду, яке зруйнувало антикорупційну інфраструктуру. Українська влада ще поки не до кінця її відновила.

У зв’язку з цим Єврокомісія оприлюднила низку рекомендацій для України:

Продовжувати докладати зусиль для зменшення кількості нелегалів з України в ЄС;

Скасувати практику видачі двох чинних закордонних паспортів та анулювати ті, які вже були видані;

Підвищити ефективність антикорупційних установ, ухвалити необхідне законодавство для встановлення чіткого статусу НАБУ;

Здійснювати прозорий та деполітизований конкурс на посади голів НАБУ, САП та АРМА, а також прокурорів;

Створити для НАБУ умови для самостійної прослушки;
Підвищити ефективність боротьби з організованою злочинністю та відмиванням грошей.

«В цілому Україна продовжує виконувати умови візової лібералізації. Однак необхідні подальші зусилля для вирішення проблеми необґрунтованих заяв про надання притулку, а також у сферах боротьби з корупцією, відмивання грошей та запобігання та боротьби з організованою злочинністю», – йдеться у звіті.

Зазначимо також, українські ковід-сертифікати пройшли технічне оцінювання у ЄС. Наразі залишається політична частина взаємовизнання – погодження від Єврокомісії та підписання відповідних угод. Після цього буде підписаний меморандум, який дозволить українцям подорожувати з сертифікатами.

ЗакарпатПост