В Ужгороді зацвів гібіскус, який називають квіткою кохання

Квітка кохання,  китайська троянда, малазійська бунгарайя…

Як лише не називають цю рослинну.

Вважається, що на Закарпатті висадили її чехи, коли будували в Ужгороді район Галагов.

Гібіскус часто приваблює погляди художників, які малюють квіти прямо посеред вулиць. Цвіте рослина від липня аж до перших морозів.

Легенда з далекої Східної Азії розповідає про мандрівника, який був знесилений тривалим переходом через джунглі. Стомлений голодом і спрагою, він присів відпочити в тіні дерев і почав розводити вогонь, благаючи богів про їжу. Несподівано в казанок впало декілька червоних квіток, наситивши її рубіновим кольором. Чоловік скуштував напій, який на смак виявилося ароматним і смачним чаєм. З кожним ковтком він відчував новий приплив сил і заряд бадьорості. Залишаючи джунглі, він взяв із собою жменьку цих цілющих квітів і почав роздавати їх людям селищ, які зустрічалися  йому на шляху, розповідаючи про дивовижні властивості напою, який згодом назвали  Каркаде.

З тих пір пройшло багато часу і зараз у декого з ужгородців біля будинків росте й десяток диво-кущів, які утворюють своєрідну «живу огорожу».

Цікаво, що китайці вважають гібіскус лікарською рослиною і пелюстки квітки часто застосовуються у  народній  медицині (сааме вони  входять до складу компонентів чаю каркаде). А от на батьківщині гібіскусу – гавайських островах мальвовий кущ називають квіткою кохання і дівчата часто причепурюють волосся різнокольоровими бутонами цієї рослини.

ЗакарпатПост