Кічарі – дуже смачна страва, корисна при очищенні і відновленні організму

Кічарі – відмінно збалансована індійська страва з точки зору сучасної дієтології. Вона містить оптимальний для людини склад білків, жирів і вуглеводів (приблизно 15-15-70), клітковину, безліч корисних мікроелементів (в т.ч. за рахунок спецій), і є дуже поживною Не дарма її рекомендують при очищенні і відновленні організму.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Продукти для кічарі:

Основа – маш, рис басматі – обсяг індивідуальний, як і для всього іншого. Це визначається шляхом, скільки ви з’їдаєте за день. Наприклад, 150 мл рису + 150 мл маша вистачає на все 4 прийоми їжі. Комусь буде потрібно по 100, а комусь по 200, все індивідуально.

Топлене масло (ДХІ) – кілька столових ложок. Масло можна зберігати в холодильнику – тверде ДХІ не липне до ложки, з іншого боку тепле швидше нагріється. Кому як зручно.

Вода питна. Чим більше води, тим більш рідке вийде кічарі, аж до супу-пюре, якщо варити півгодини. Приблизно літр на 150 рису / 150 машу.

Спеції цільні: насіння гірчиці, насіння коріандру, насіння зіри (кумін), насіння кропу або фенхеля. При відсутності цілісних можна замінювати меленими. Стандарт – по пів чайної ложки на 4 порції, далі дивіться за смаком. Сильно пече – зменшуйте, не відчувається – додавайте.

Спеції мелені: куркума (1/2 ч. л.), асафетида (пучок), свіжий імбир – 1-2 ст. ложки. Підійде і сухий в порошку (його менше), але краще свіжий, порізаний дрібними шматочками по 1-2 мм. Сіль за смаком (зазвичай 1/4 – 1/2 ч. л.).

Посуд для приготування і зберігання кічарі:

Каструля – краще вибирати побільше, так кічарі швидше і рівномірніше готується, менше прилипає. Лопатка для розмішування, блюдце для лопатки, столова ложка для ДХІ, дощечка, ніж, сито. Посуд для сніданку. Середня мірна склянка для круп. Великий термостійкий контейнер зі смужками обсягу для окропу, на літр-півтора. Контейнер для замочування машу. Три дрібних баночки / контейнери для спецій з широкою шийкою. Кілька порційних контейнерів, в залежності від кількості прийомів їжі.

 Рецепт кічарі

 Увечері – підготовка інгредієнтів Щоб вранці не згадувати скільки чого потрібно і не закидати як доведеться, робимо максимум завчасно без поспіху. Відміряйте, скільки рису і машу вам потрібно на наступний день. Врахуйте розпорядок. Переберіть маш (відокремте камінчики, сміття). Залийте достатнім обсягом холодної питної води в окремому контейнері і прикрийте кришкою (близько 0,5 л води на 150 мл машу). Замочений на ніч він приготується значно швидше. Відкладіть рис в окрему склянку, можна залишити в мірній. Не обов’язково промивати його з вечора – все одно вранці треба буде мити. Підготуйте спеції: цільні в одну баночку, мелені в іншу, порізаний скибочками свіжий імбир в третю. Закрийте всі кришечками. Наповніть чайник водою. Не кип’ятіть.

Вранці – приготування кічарі

Завдяки серйозній підготовці з вечора, у нас звільняється багато часу. Діємо за планом. Поставте кип’ятитися чайник, щоб заливати в каструлю відразу окріп. Економія +3 хвилини. Висипати маш і рис в сито. Промийте холодною водою. Потрясіть, щоб злити водопровідну воду, якщо не хочете її вживати в їжу. Поставте сито на порожній контейнер з-під машу, щоб залишки стікали поруч з плитою. Також підготуйте лопатку для розмішування – це важливо, все повинно бути під рукою, інакше ви ризикуєте пережарити спеції і отримати гірку страву. Розігрійте на середньому вогні ДХІ в каструлі до гарячого стану. Вилийте окріп у велику мірну склянку, поки масло гріється. Засипте в масло цільні спеції, смажте на середньому вогні поки не почуєте потріскування. Засипте мелені спеції і порізаний імбир. Відразу ж висипте вміст сита в каструлю, зменшіть вогонь, ретельно перемішайте рис і маш зі спеціями та олією. Додайте окріп, сіль, ще раз перемішайте. Варіть 5 хвилин на середньому вогні у відкритій каструлі, іноді помішуючи. Зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте кришкою, залишивши невелику щілину. Залиште кічарі варитися ще на 15-25 хвилин в залежності від обсягу і необхідної консистенції (чим довше, тим м’якшою вийде каша). В ідеалі краще хвилин через десять почати помішувати кічарі кожні 3-5 хвилин, щоб нижні шари не прилипли до дна каструлі, а верхні проварилися як слід, але це не обов’язково, при достатньому обсязі води і масла все добре звариться. Зніміть каструлю з вогню. Викладіть порцію на сніданок. Поки вона остигає, розкладіть іншу в порційні контейнери, закрийте. Ну ось і все! Усім смачного і міцного здоров’я! • Більше смачних рецептів читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост