На Закарпатті провели перерахунок пенсії. Який розмір мінімальної та максимальної пенсії в області

В Україні з 1 липня змінився розмір прожиткового мінімуму, відтак деякі категорії громадян отримали індексацію пенсій. Кого стосується липневий перерахунок, який розмір мінімальної та скільки закарпатців отримують максимальну пенсію — про це 12 серпня в ефірі програми “Сьогодні.Головне” розповіла начальниця головного управління пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек.

З 1 липня пенсія зросла на 85 гривень

З 1 липня 2021 року у зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за словами Анастасії Пентек, мінімальний розмір пенсії зріс з 1 769 гривень до 1 854 гривень. “Близько 220 тисяч пенсіонерів, тобто 87%, отримали підвищену пенсію. Мінімальний розмір пенсії на 85 гривень. Збільшилася і максимальна пенсія 18 540 гривень. Її отримають близько 3-х відсотків закарпатців”, — розповіла Анастасія Пентек.

Близько 4 300 закарпатців отримали доплату в розмірі 100 грн

Понад 4,3 тисячі закарпатців отримали щомісячну доплату в розмірі до 100 гривень.Такий перерахунок отримали. “Такий перерахунок зробили пенсіонерам, які вийшли на пенсію до 31 грудня 2020 року і упродовж 7 місяців не отримали перерахунку”, — зазначила Пентек.

Зріс мінімальний розмір пенсійної виплати у людей з інвалідністю

За словами Анастасії Пентек, зріс і мінімальний розмір пенсійної виплати в осіб з інвалідністю І групи – зараз він не може бути нижчим 2 200 гривень. Таких пенсіонерів (інвалідів 1 групи) на пенсійному обліку в Закарпатській області 2,2 тисячі. “Близько 1,2 тисячі пенсіонерам зробили перерахунок, що становить 53 відсотки від загальної чисельності”, — додала начальниця головного управління пенсійного фонду України в Закарпатській області.

Які пенсіонери силових структур отримуватимуть щомісячну доплату 2 000 гривень

З 1 липня проведено і перерахунок пенсій пенсіонерам силових структур, яких на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області – понад 10 тисяч. У пенсіонерів силових структур у червні 2021 року закінчилися доплати які вони отримували з 2018 року. 14 липня Кабінет міністрів прийняв постанову №713, відповідно до якої військові пенсіонери отримують щомісячну доплату у розмірі 2 тисячі гривень.

Однак не всі пенсіонери силових структур отримають однакову доплату — 2000 гривень, зазначила Анастасія Пентек.

“Цю доплату отримають пенсіонери, які не мали судових рішень. Якщо пенсія була піднята по рішенню суду, до прикладу на 1 200 гривень, то вона мінусується і люди отримають доплату 800 гривень. Якщо мали доплату більше 2 000 гривень, то пенсіонери отримують те, що отримували”, — розповіла Пентек.

Зросли пенсії в учасників бойових дій

В середньому на 985,50 гривень підвищились пенсії і 1084 учасникам бойових дій (цивільним пенсіонерам), розмір пенсійної виплати яких не досягав 3854 гривень.

За словами Анастасії Пентек, усі перерахунки пенсійних виплат здійснюють в автоматизованому режимі, тому пенсіонерам не потрібно додатково звертатися до органів Пенсійного фонду або надавати заяву для проведення такого перерахунку.

ЗакарпатПост