Топив цуценят і бив дітей цеглою: що відомо про 13-річного хлопця, який убив 6-річну дівчинку

У Харківській області у селищі Старий Салтів 28 липня зникла 6-річна Мирослава Третяк, за кілька годин її тіло знайшли у покинутій будівлі з ознаками насильницької смерті. Підозрюваного у вбивстві дівчинки затримали – ним виявився 13-річний сусідський хлопчик Б*, з яким Мирославу востаннє бачили односельці, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Рідні вбитої дитини не сумніваються у причетності підлітка до вбивства Мирослави.

Про останні години життя дівчинки виданню Newsroom розповіли рідні дитини.

6-річна Мирослава з батьками мешкала у двоповерховому будинку на 2 поверсі. Поверхом нижче жив 13-річний Б* із сестрою та матір’ю.

За словами мами вбитої Мирослави Тетяни Третяк, з підозрюваним у звірячому вбивстві 13-річним підлітком дочка була знайома з дитинства. Хлопець грався з дітьми, серед яких були Мирослава та її подруга Віка.

“Я навіть говорила його матері, щоб сказала йому грати окремо, адже вони в різній віковій категорії”, – говорить Тетяна.

У нещасливий день дівчинка також грала з подружкою, до них приєднався і Б*.

“Вчора вона прибігла і каже: “Мамо, мене сусід Б* ображає”. Мирослава сказала, що він штовхав її і викинув обруч у вигляді ріжок. Я сказала, не чіпати його і просто піти і обіцяла поговорити з його мамою, коли та прийде” , – розповідає Тетяна.

Близько 15:00 Мирослава збігала до магазину, повернулася додому, трохи перепочіла і знову пішла гратися на вулицю з подругою і взяла велосипед.

“Через годину вона прийшла, я вимила їй ручки, вона взяла два персика і знову побігла до Віки. Вона довго не поверталася. А потім прийшла подружка і питає: “А Мира гулятиме?”. Я кажу: “Вона ж до тебе пішла”, на що Віка відповіла, що Мирослава пішла з Б*”, –  розповідає згорьована матір дитини.

З’ясувалося, що Мирослава і Б* разом пішли у бік колишньої пекарні, і їх більше не бачили. Батьки кинулися шукати дівчинку і побачили Б* одного, коли ж його запитали про Мирославу, він сказав, що вони в певному місці розійшлися і більше він її не бачив.

До пошуків зниклої дівчинки підключилися поліція, волонтери та місцеві жителі.

Тіло 6-річної Мирослави з ознаками насильницької смерті виявили пізно вночі того ж дня в занедбаному будинку.

“Під час пошуку, люди знайшли трусики і взуття, ми зрозуміли, що сталося найгірше. Я до 5:00 ранку був біля того будинку, але всередину нас не пустили”, – розповідає дідусь загиблої Віктор Олексійович.

У тому, що 13-річний Б* причетний до трагедії, родичі не сумніваються.

“Я не скажу, що він нормальний. Як можна назвати нормальним людину, яка дітей в школі штовхає, кидає в них камінням, коли котів в туалеті топить”, – говорить Тетяна.

Мати пиячила, а син убивав тварин

За словами односельців хлопця, він був агресивним, ні з ким не дружив і часто бив однолітків.

Односельчанка і сусідка підозрюваного у вбивстві підлітка  Людмила Сидельникова розповідає, що Б* завжди був агресивним. Він часто влаштовував бійки з іншими дітьми.

“Він спілкувався з іншими дітьми, тільки так. Бився, і цеглою бив, і палицями. Онука мого, Богдана, палицею бив. Онук з вулиці прийшов, ліг і лежить. Я питаю: “Що трапилося?”. Він відповідає: “та з тим дурником краще не грати”. Розповів, що той підбіг ззаду і вдарив палицею – по спині і по голові”, – говорить жінка.

За словами жінки, хлопець живе з мамою та 15-річною старшою сестрою. Мама нерідко пиячить і лупцює старшу доньку. Б* у неї був улюбленцем. Сам хлопець теж бив сестру, 1,5 місяці тому в результаті побиття молодшим братом вона отримала тріщину ключиці.

“Не знаю, глянеш на нього – нормальний. І допомагає, якщо щось попросиш, і все інше. Але іноді ніби як щось на нього находить”, – говорить Людмила.

Версію про агресивний характер хлопця підтверджує і один з його однокласників Денис. За його словами, Б* не товаришував з однолітками, дружив лише з однією дівчинкою. Також він вбивав тварин. Денис згадав, як Б* втопив цуценят, які приблудилися до його подвір’я.

Підлітка не посадять

А між тим підлітка, якого підозрюють у вбивстві 6-річної дитини, з огляду на вік не можуть ув’язнити, за рішенням суду його можуть помістити в спеціальну установу для дітей.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

«В даному випадку, коли особа не може за віком понести кримінальну відповідальність, найсуворішим покаранням для підлітка може бути поміщення в спецустанову для дітей строком на 3 роки», – сказав Чубенко.

Таку міру суд може застосувати, коли в ході розгляду матеріалів і всіх обставин справи провина хлопця буде доведена.

Після сплину терміну перебування в спецустанові її керівництво може звертатися до суду з клопотанням про продовженням строку перебування чи ні.

Також до осіб, які не досягли 14-річного віку, можуть застосовуватися різні заходи виховного характеру, зокрема, з ними працюють педагоги, психологи.

Ув’язнення після 14 років неможливе – враховується вік на момент скоєння злочину • Більше унікальних життєвих історій читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост