Угорські волонтери приїхали на Закарпаття прибрати сміття, яке несуть карпатські річки. ВІДЕО

На Закарпаття приїхали волонтери з Угорщини, щоб прибрати сміття на березі Тиси. Справа в тому, що річка приносить відходи на територію сусідньої країни, де їх намагаються виловити з води за допомогою спецтехніки.

Сюжет із Закарпаття журналістки Мар’яни П’єцух був опублікований “Громадським” у четвер, 5 серпня. Кореспондентка показала, як виглядає “сміттєвий колапс” у регіоні

Зазначається, що сміття з України приносить угорцям постійні збитки. Водночас жителі українських гірських населених пунктів скаржаться: побутові відходи просто нікуди дівати.

Через високогірні ґрунтові дороги до сіл не доїжджає сміттєприбиральна техніка, якщо така взагалі є.

“А якщо техніка туди й доїжджає, все одно деякі люди не хочуть платити за послугу вивезення сміття. Вони вже звикли, що його можна просто викинути на берег чи в ліс або спалити”, – йдеться в сюжеті.

Іноземні волонтери
Місцевих на акцію пройшло мало

При цьому сміття на комунальних полігонах зберігається просто під відкритим небом, бо його ніде поховати. Виною всьому гірська місцевість, і на схилах просто немає полігонів, що відповідають екологічним та будівельним нормам.

У регіоні повсюдно виникають невеликі стихійні звалища, де можна зустріти, напевно, всі види відходів.

Кореспондентка на звалищі

Єдиним виходом журналісти назвали організацію масового вивезення сміття на сортування.

“Тоді на вторинній сировині можна буде навіть заробити, а неліквід відвозити на полігони в інші області. Але коштів на сміттєсортувальні станції теж немає”, – зазначається в тексті.

Прибирання сміття на річці

ЗакарпатПост