Закарпатські чиновники ліквідували спецшколи області. Нардеп пообіцяв, що ними займеться Генеральна прокуратура

За словами депутата, до початку навчального року залишилося два тижні, а батьки досі не знають, де навчатимуться їхні діти

У Закарпатській області місцева влада закрила всі спеціальні школи для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку. Про це на своїй сторінці в Facebook заявив народний депутат від фракції “Слуга народу” Павло Сушко, пише delo.ua

За його словами, чиновники знехтували оновленим змістом Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки.

“Кожна дитина має право на гармонійний розвиток і освіту. Це розуміють всі. Крім чиновників ОДА і депутатів обласної ради на Закарпатті. Чинне законодавство України про освіту саме на місцеві влади покладає обов’язки зі створення та утримання мережі закладів освіти, виходячи з потреб громади. Важко зрозуміти, чим керувалися чиновники, одночасно ліквідовуючи всі існуючі в Закарпатській області спецшколи. Ніби не помічаючи дітей, які там навчалися, не розуміючи, що різка зміна освітнього середовища негативно вплине на психоемоційний стан цих дітей “, – повідомив нардеп.

Нардеп уточнив, що рішення про ліквідацію всіх спеціальних шкіл було прийнято без вивчення потреб дітей і не зважаючи на те, що серед них є діти, яким просто не підходить інклюзія.

“Батьки змушені в судовому порядку відстоювати право своїх дітей на освіту. Але поки у нас кричуща ситуація, коли до початку навчального року залишилося два тижні, а батьки досі не знають, де навчатимуться їхні діти. Місцева влада просто ігнорує їх звернення по забезпечення освіти дітям. Про яку інклюзивної середовищі для цих дітей можна говорити, коли єдине, що їм може запропонувати влада – це здобувати освіту вдома. Закриваючи на них очі і не помічаючи їх потреб “, – написав Сушко.

Він пообіцяв, що правову оцінку діям закарпатських чиновників обов’язково надасть Генеральна прокуратура, куди нардеп вже направив відповідне звернення. Сушко також закликав місцеву владу не чекати результатів розслідування прокуратури і “одуматися”.

“Потрібно терміново відновити право дітей з порушенням інтелектуального розвитку здобувати освіту відповідно до їх потреб”, – підкреслив він.

ЗакарпатПост