Коли запрацює картка ужгородця і яка оптимальна ціна за проїзд у маршрутках. Розповідає посадовець

Нові автобуси “Електрон” 14 серпня приїхали до Ужгорода. Якою буде вартість проїзду в транспорті, скільки коштували автобуси та коли в Ужгороді запрацює “картка ужгородця”, — про це 16 серпня в ефірі програми “Сьогодні. Головне” розповів заступник Ужгородського міського голови Василь Пинзеник, пише Суспільне.

Автобуси із кондиціонерами, за словами Василя Пинзеника, придбали для комунального підприємства “Ужгородський муніципальний транспорт” у 2020 році. “Але у зв’язку із пандемією зупинилося виробництво деяких комплектуючих, в тому числі агрегати із Великої Британії вчасно не доїхали, тому автобуси доїхали тільки зараз. Виробник — львівський концерн “Електронмаш”. Ми підтримуємо вітчизняного виробника. Вартість одного з автобусів складає приблизно 5,5 млн грн”, — розповів Василь Пинзеник.

12 грн — оптимальна ціна на квиток в Ужгороді

Василь Пинзеник розповів: наразі тариф на проїзд в громадському транспорті є низьким. “Сусідні всі міста України, обласні центри, переходять на більші тарифи. Економічно обґрунтований тариф в Ужгороді орієнтовно складає 12 гривень. Сподіваємося, зможемо найближчим часом вийти на тариф у 8 гривень, поступово — до тарифу у 10 грн. Якщо забезпечимо цю умову, то зможемо утримати на плаву як комунальний, так і муніципальний транспорт”, — розповів заступник Ужгородського міського голови.

Василь Пинзеник додав, що в Україні є затверджена Міністерством інфраструктури методика розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту.

В цю методику входить як пасажиропотік, кількість пасажирів на кожному рейсі. На жаль, в цю методику не входять такі форс-мажорні обставини, як COVID. Протягом пандемії водії не перевозили ту кількість пасажирів, як у попередні роки, не перевозили стоячих пасажирів. Але, не зважаючи на те, в методології вказані: ціна на паливо, ціна на пробіг за маршрутом. Не зважаючи на те, що в неї не вносяться форс-мажорні показники, — розрахунки, які подавали представники перевізників до відділу тарифів, там дійсно виходить ціна 12 гривень, це ціна з рентабельністю 15%”, — розповів Пинзеник.

Коли в Ужгороді запрацює “картка ужгородця”

Наразі в Ужгороді, за словами Василя Пинзеника, близько 27 тисяч людей користуються безоплатним проїздом у громадському транспорті. “Це — пільгові категорії громадян, які не сплачують за проїзд нічого. А також 15 тисяч учнів в навчальний час не платять за проїзд. Наразі ми запускаємо створення реєстру пільгових громадян: людей, які мають пільги надані державою. Хочемо створити центри аудиту пільговиків, де пільговики будуть приходити, реєструватися, і їм видаватимуть так звані карти пільговика, якими вони зможуть відмічатися у транспортних засобах”, — розповів Василь Пинзеник.

“Також ведемо роботу по створенню електронного квитка. Маю надію, можна сказати я впевнений, що у 2022 році електронний квиток буде повноцінно працювати в Ужгороді. Тоді ж, для того щоб максимально відійти від готівки, за готівку квиток буде дорожчий, а хто буде користуватися електронним квитком, — ціна буде на 1 гривню диференційована”, — додав заступник Ужгородського міського голови Василь Пинзеник.

ЗакарпатПост