Чим небезпечні кондиціонери влітку і чи є ефективна заміна диво-машині

Влітку хочеться скоріше втекти в охолоджене кондиціонером приміщення і взагалі не виходити на вулицю. Але мало хто знає, що диво-машина може не тільки виручити в спеку, а й виявитися небезпечною для здоров’я.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Про це розповіли фахівець з первинної медико-санітарної допомоги Андрій Тяжельников і лікар-терапевт Тетяна Романенко, пише газета ЯСНО з посиланням на сайт «Країна здоров’я».

Перепади температури

Занадто швидке охолодження тіла дуже небезпечне для здоров’я. Різке охолодження провокує стрес в організмі, це може стати причиною погіршення імунітету. Фахівці вважають, що, щоб уникнути застуди та інших проблем зі здоров’ям, в жарку погоду не можна допускати різких перепадів температури. Слід поступово охолоджувати приміщення, в якому ви перебуваєте. «У машині краще не виставляти відразу занадто холодну температуру», – порадив Тяжельников.

Джерело бактерій і інфекцій

Через те, що кондиціонери використовуються в основному влітку, а весь інший час припадають пилом без діла, в ньому накопичуються пилові кліщі, можуть розвинутися грибки. Тому, при повторному включенні приладу після довгої зими, він починає ганяти по кімнаті хвороботворні бактерії. Це може спровокувати у вас проблеми зі здоров’ям, у тому числі алергію. У неочищених кондиціонерах може завестися найнебезпечніша бактерія – легіонелла, яка в подальшому призводить до пневмонії. Щоб не захворіти, фахівці радять чистити кондиціонер перед застосуванням.

Пряме влучення – небезпечно

Потоки холодного повітря, спрямовані безпосередньо на людину, можуть також бути причиною багатьох серйозних захворювань. Тому намагайтеся перебувати на відстані не менше півтора-двох метрів від охолоджуючого пристрою. «Слід встановлювати на кондиціонері правильний температурний режим. Це перше правило, яке особливо актуальне в спеку», – додала Романенко.

Є альтернатива

Ефективною альтернативою кондиціонерів фахівці вважають контрастний душ. Але намагайтеся робити воду не дуже холодною, щоб уникнути різких перепадів температур. «Його при можливості потрібно приймати кілька разів в день, не допускаючи відчуттів нездужання – як мінімум двічі в день», – уточнив Тяжельников. Така заміна кондиціонеру допоможе позбутися неприємного запаху, надлишку жиру, вуличного пилу і очистити пори • Більше унікальних історій читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост