АНОНС. Закарпатець ночами мив дівку в Сирому Потоці

Закарпаття багате цілющими джерелами, мальовничими озерами та швидкоплиними гірськими річками. Однією з них є невелика річечка, довжиною всього 12 кілометрів – Сирий Потік. Протікає вона в межах Ужгородського району  і впадає в Уж. А чи відомо вам, що колись сам імператор Австро-Угорщини Франц Йосип їздив у ці краї, щоб зануритися у її воду? А що простий хлопець із Перечина у цьому потічку доньку Другета зцілив? А що біля струмка відбулася переможна битва місцевих селян із монголо-татарами? Тоді помандрували разом з газетою ЯСНО до Сирого Потоку.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Чому потічки називаються Сирим і Сухим

Сирий Потік бере початок біля села Кам’яниця, неподалік гори Вітрова-Скала у цьому ж селі і закінчує свою подорож, вливаючись в Уж. Річечка неглибока, кам’яниста із перепадами, що нагадують невеликі водоспади. Вона зачаровує, бо знаходиться в оточенні живописної природи, поміж казковими лісами.

Цікаво, що на Закарпатті є два потоки – Сухий і Сирий. Сирий протікає на Перечинщині. Вздовж нього пролягає дорога на гірськолижну базу УжНУ «Плішка». За словами місцевих, струмок отримав таку дивну назву не дарма. Влітку потічок дуже часто пересихає. Коли немає дощів, вода в ньому зникає. Тому старожили і охрестили водойму Сухим потоком.

Але чому Сирий? Тому що раніше він завжди був повноводним, біля нього відчувалася певна сирість. Тож люди що бачили і відчували, так і назвали. 

І ще існує версія про те, що назву потічок отримав від слова «Сірий», яка потім трансформувалася в сирий. У час повноводдя вода змішується з глиною і час від часу має коричнево-сіре забарвлення • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост