З 1 вересня дітей в українських школах будуть виховувати по-новому: що зміниться

Вчителі отримали рекомендації з організації виховного процесу в школах в новому навчальному році. Особливу увагу пропонується приділити національно-патріотичному вихованню та профілактиці булінгу і правопорушень.

Про це йдеться в листі Міністерства освіти і науки України “Деякі питання організації виховного процесу у 2021-2022 навчальному році щодо формування у дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок” і інформаційних матеріалах до нього, пише Апостороф.

У документі педагогам рекомендується сприяти формуванню у дітей та підлітків національно-патріотичних цінностей, а також проводити профілактику булінгу (цькування), кримінальних правопорушень, вживання наркотичних і психотропних речовин. Також вчителі проводитимуть роз’яснювальну роботу щодо запобігання домашнього насильства та торгівлі людьми.

У МОН вважають, що педагоги повинні розуміти можливості та особливості, а також поважати особистість дітей.

“Педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники зобов’язані: поважати гідність, права, свободи та законні інтереси всіх учасників освітнього процесу; настановами та особистим прикладом утверджувати повагу до суспільної моралі та суспільних цінностей, зокрема правди, справедливості, патріотизму, гуманізму, толерантності, працьовитості; захищати здобувачів освіти при освітньому процесі від будь-яких форм фізичного та психічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, які шкодять здоров’ю здобувача освіти, запобігати вживанню ними та іншими особами на території навчальних закладів алкогольних напоїв, наркотичних засобів, іншим шкідливим звичкам”, – йдеться в документі.

Крім того, вчителям рекомендується навчати дітей безпеки при використанні інформаційно-комунікаційних технологій з метою формування навичок безпечної поведінки в інтернеті.

ЗакарпатПост