АНОНС. Як і коли потрапив до Ужгорода залізний птах і куди зник меч із його дзьоба

Якщо вам доводилося бувати в Ужгородському замку, ви, ймовірно, помічали скульптуру величезного хижого птаха з розпростертими крилами. Таке враження, що цей бронзовий красень ось-ось здійметься в повітря. Для української культури турул є неіснуючим міфічним персонажем, який нічого не означає. Та не для угорців! А відомо, що протягом величезного періоду часу Закарпаття входило до складу Угорського Королівства та Австро-угорської імперії. Тож  турул оселився в Ужгороді абсолютно не випадково. І обрано для нього справді королівське місце – старовинний палац.  Тож що це за птах, як він потрапив до Ужгорода і куди поділася шабля з цього дзьобу? Це і з’ясовуватиме газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Що за птах Турул?

Слово «турул» походить від тюркського «торгул». Ким саме був Турул – орлом, соколом, шулікою або подобою міфічного грифона – точно не встановлено. Але він – могутній, волелюбний, несхитний, непереможний птах. Такі пернаті літають високо у небі, живуть у диких лісах і уособлюють мудрість. Турул вважається священним птахом древніх угрів, культ якого відомий ще зі скіфських часів.

Найбільша статуя Турула у всій Європі знаходиться у  старому кварталі угорського міста Татабанья і має приблизно 15 метрів в розмаху крил.

Угорці вважали Турула предком королівської династії Арпадовичів. Його поважжали настільки, що він потрапив на герб знаменитого Атілли, короля гунів, а потім і до інших давньоугорських князів • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост