Чому на Закарпатті потічки називаються Сирим і Сухим

Сирий Потік бере початок біля села Кам’яниця, неподалік гори Вітрова-Скала у цьому ж селі і закінчує свою подорож, вливаючись в Уж. Річечка неглибока, кам’яниста із перепадами, що нагадують невеликі водоспади. Вона зачаровує, бо знаходиться в оточенні живописної природи, поміж казковими лісами пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Цікаво, що на Закарпатті є два потоки – Сухий і Сирий. Сирий протікає на Перечинщині. Вздовж нього пролягає дорога на гірськолижну базу УжНУ «Плішка». За словами місцевих, струмок отримав таку дивну назву не дарма. Влітку потічок дуже часто пересихає. Коли немає дощів, вода в ньому зникає. Тому старожили і охрестили водойму Сухим потоком.

Але чому Сирий? Тому що раніше він завжди був повноводним, біля нього відчувалася певна сирість. Тож люди що бачили і відчували, так і назвали. 

І ще існує версія про те, що назву потічок отримав від слова «Сірий», яка потім трансформувалася в сирий. У час повноводдя вода змішується з глиною і час від часу має коричнево-сіре забарвлення.

Та існує про водойму і легенда.

Кажуть, що колись у цих місцях жили два брати – Петро та Павло. Закохалися вони в сестер-близнючок із Перечина. А дівки були гордими і хоч хлопці їм і подобались, та просто так вийти за них не погоджувались. Дали вони їм завдання  знайти в лісі кожній по струмку, але щоб один був сухим, а другий сирим. Думали  дівчата, що парубки повік не справляться, шукаючи сухий потічок, бо ж вода сухою бути не може. Та хлопці знайшли! Один зі струмків був повноводним навіть влітку, а інший – висох і залишилася від нього тільки борозна з камінням. Повернулися вони до своїх коханих і повели їх показати потічки. Дівчата хоч і здивувалися винахідливості братів, та щиро зраділи. Обидві пари одружилися, а потічки, які до того часу були безіменними з тих під почали носити назви – Сухий Потік і Сирий Потік • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост