10 людей, якими пишається Закарпаття. Валентин Фречка

Напередодні ювілею української державності, як і перед будь-яким днем народження, хочеться підбити певні підсумки. Шлях становлення нашої країни був і є непростим. Ми долаємо чимало економічних проблем, знаємо, що таке війна, але навчилися любити Вітчизну і шанувати українську мову. Та головне, що робить будь-яку державу могутньою – це люди. На Закарпатті відомих і хороших постатей дуже багато, наш край неймовірно працьовитий і наші земляки мають просто золоті руки. Утім є між нашими краянами такі, чиї імена відомі багатьом, ким пишається наша область. Газета ЯСНО зібрала 10 закарпатців, які стали відомими саме в часи незалежності,  які зробили вагомий внесок у процвітання області, про яких знають далеко поза межами Закарпаття.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Отже, хто вони? • Повний список читай у свіжому номері газети ЯСНО 

Валентин Фречка, винахідник

Зараз Валентин навчається у Києві в університеті імені Тараса Шевченка і налагоджує бізнес. У свої 20 він є директором та співвласником компанії «RE-leaf PAPER».

А у 17 років тоді ще школяр із Хустщини став автором технології створення паперу з опалого листя. За свій проєкт хлопець отримав золоту нагороду на Олімпіаді геніїв у США, його запрошували там залишитись на навчання, але Валентин повернувся в Україну, бо любить свій край. Загалом еко-проєкт приніс йому багато перемог на міжнародних конкурсах різних рівнів.

Технологія виготовлення паперу з опалого листя успішно пройшла випробовування на спеціалізованому обладнанні і нині папір запустили у масове виробництво на Житомирському картонному комбінаті. З’явився навіть магазин, де можна придбати виключно еко-продукцію з такого паперу. У компанії заявляють, що планують виготовляти 5 тонн паперу щомісяця • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост