Чому Сирий Потік ще називали Імператорським

Існує про Сирий Потік одна легенда цікава легенда пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Колись по всій Австро-Угорщині, до складу якої входило Закарпаття, вирувала чума, яка косила цілі села. Багато народу загинуло тоді і порятунок від біди не знав ніхто…

А в одному селі посеред лісу люди були напрочуд здоровими і не брала їх ні ворожа куля, ні жодна напасть. Слава про це поселення поповзла по всій державі. А правив тоді імперією Франц Йосип.  Вирішив він і сам пересвідчитись, що це правда. Тим більше, що хворів – після поранення кульгав на одну ногу і рана гноїлася й роками не заживала. Вже боявся, що втратить її зовсім. Осідлав він коней і вирушив у дорогу.

Досить довго шукав те село, адже заховалося воно між лісами, та таки знайшов. Почав питати людей, у чому секрет їхньої витривалості  та здоров’я. Вони й сказали, що тече неподалік цілющий струмок, який змиває всі напасті, але одного купання в ньому замало, потрібно холодні ванни приймати регулярно хоча б два-три місяці і незалежно від погоди не зупинятися. А було вже прохолодно, наступала осінь.

Трохи неприємною здалася імператору така правда, але все ж він вирішив ризикнути і спробувати. Не хотів давати знати нікому з місцевих вельмож про своє перебування, тож оселився з селянами у простенькій крихітній халупці, спав із ними на сіні, а не в великому м’якому ліжку, їв просту їжу, а не царські наїдки, пив джерельну воду, а не дорогі токайські вина.

Щоранку, незважаючи на дощ і сніг, а осінь в той рік була дуже ранньою, імператор пішки йшов до потічка і купався в ньому.  І вже через місяць він відчув, що нога перестала боліти, а рана почала заживати. Приплив сил був таким, що здавалося, він гори міг переставити… але не зупинився Франц Йосип на цьому, вирішив продовжити процедури.

І через три місяці його було не впізнати – помолодів на років 20, став здоровим, як дуб, сильним, життєрадісним і бадьорим. Ще ніколи в житті імператор не почувався так добре. Навіть додому не хотілося повертатися. Дав він людям багато золота і наказав мовчати про своє перебування в селі, бо хотів зберегти таємницю свого зцілення від інших.

Саме на згадку про цей візит правителя довго серед місцевих Сирий Потік ще називали імператорським. Але ніколи нікому не пояснювали, чому…

• Більше цікавих новин читай у свіжому номері газети ЯСНО 

• Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті

• Індекс 76076

• ЯСНО – газета №1 для життя!

ЗакарпатПост