Site icon zakarpatpost.net

30 років Незалежності України. Що змінилося на Закарпатті. Релігія

User comments

Пригадується радянська школа. Класний керівник перед Різдвом суворо наказує не йти колядувати, бо чергові, які патрулюватимуть вулиці, записуватимуть колядників у чорний блокнот і далі доведеться на лінійці пояснювати свої дії перед усіма учнями та вчителями. Церкви стояли майже порожніми, принаймні у містах, на служіння приходило хіба що кілька стареньких бабок та дідусів, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

А що маємо зараз? Україна отримала Томос, від чого пораділи вірники Української православної церкви, у церквах Московського патріархату на Закарпатті зараз стільки людей, що яблуку ніде впасти у неділю…. Вони розрослися, розбудувалися, відкрилося багато монастирів. Вийшла з тіні греко-католицька церква, яка за совєтів взагалі була забороненою. Люди вільно моляться у своїх храмах, відкрито йдуть святити паску, не ховаючись ні від кого, дітей не залякують перед Різдвом забороною колядування.

Протестантські церкви, що також у радянський час діяли виключено в тіні і вірники збиралися по хатах, зараз мають великі просторі будинки молитви, проводять концерти та євангелізації на стадіонах та центральних площах… Одним словом, у цьому плані зараз повна свобода і молодому поколінню навіть не відомо, яких гонінь зазнавала релігія ще кілька десятиліть тому. Звісно, не все у нас ще дуже райдужно, держава має і ряд проблем – передусім фінансові, війна з Росією та ряд інших… Але рано чи пізно усі вони вирішаться і наша держава неодмінно буде сильною і процвітаючою, як колись була Київська Русь • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост

Exit mobile version