30 років Незалежності України. Що змінилося на Закарпатті. Релігія

Пригадується радянська школа. Класний керівник перед Різдвом суворо наказує не йти колядувати, бо чергові, які патрулюватимуть вулиці, записуватимуть колядників у чорний блокнот і далі доведеться на лінійці пояснювати свої дії перед усіма учнями та вчителями. Церкви стояли майже порожніми, принаймні у містах, на служіння приходило хіба що кілька стареньких бабок та дідусів, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

А що маємо зараз? Україна отримала Томос, від чого пораділи вірники Української православної церкви, у церквах Московського патріархату на Закарпатті зараз стільки людей, що яблуку ніде впасти у неділю…. Вони розрослися, розбудувалися, відкрилося багато монастирів. Вийшла з тіні греко-католицька церква, яка за совєтів взагалі була забороненою. Люди вільно моляться у своїх храмах, відкрито йдуть святити паску, не ховаючись ні від кого, дітей не залякують перед Різдвом забороною колядування.

Протестантські церкви, що також у радянський час діяли виключено в тіні і вірники збиралися по хатах, зараз мають великі просторі будинки молитви, проводять концерти та євангелізації на стадіонах та центральних площах… Одним словом, у цьому плані зараз повна свобода і молодому поколінню навіть не відомо, яких гонінь зазнавала релігія ще кілька десятиліть тому. Звісно, не все у нас ще дуже райдужно, держава має і ряд проблем – передусім фінансові, війна з Росією та ряд інших… Але рано чи пізно усі вони вирішаться і наша держава неодмінно буде сильною і процвітаючою, як колись була Київська Русь • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост