Хто такий турул, що живе в Ужгородському замку і чому він має таке важливе значення для угорців

Якщо вам доводилося бувати в Ужгородському замку, ви, ймовірно, помічали скульптуру величезного хижого птаха з розпростертими крилами. Таке враження, що цей бронзовий красень ось-ось здійметься в повітря. Для української культури турул є неіснуючим міфічним персонажем, який нічого не означає. Та не для угорців! А відомо, що протягом величезного періоду часу Закарпаття входило до складу Угорського Королівства та Австро-угорської імперії. Тож  турул оселився в Ужгороді абсолютно не випадково. І обрано для нього справді королівське місце – старовинний палац.  Тож що це за птах, як він потрапив до Ужгорода і куди поділася шабля з цього дзьобу? Це і з’ясовуватиме газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Легенди про Турула

Про птаху Турул є багато легенд – як старовинних, так і  порівняно нових. Перша з них оповідає про народження верховного вождя Алмоша.

Згідно з переказами, ще в ті часи, коли угорські племена жили десь в далекій міфічній країні Дент-модьор, керівник одного з кланів на ім’я Удьек взяв за дружину дочку вождя племен Онедбелія. Дівчину звали Емеше.

І ось одного разу Емеше приснився дивний сон: до неї спустився з неба птах Турул. І тут же з її лона забило джерело, яке стало річкою, і вона понесла свої води в далекі чужі країни, тому що не вистачало їй місця на батьківщині.

Після цього сну вона народила хлопчика, якого назвала Алмош, тобто «сонним», оскільки зачала його уві сні. І, як ріка, що наснилася Емеше, Алмош, що став верховним вождем, повів своїх людей в чужі країни, на пошуки нової батьківщини. І від нього пішла династія угорських королів Арпадів.

Вдруге Турул з’явився угорцям перед від’їздом. І спершу теж уві сні. Але тепер вже сон приснився відразу декільком угорським вождям. Снилося їм, що величезні орли почали нападати на їхню худобу і рвати її на шматки. Чоловіки намагалися дати відсіч птахам, але ті весь час атакували там, де їх не чекали. І тут з неба впав відважний Турул і прогнав орлів. А згодом сказав, що поведе угорські племена на захід, в землі вождя Аттіли, їх великого предка. І нехай вони йдуть за птахом, поки він не зникне з очей.

Прокинувшись, вожді здивувалися і пішли оглянути стада. Виявилося, що худобу вразив раптовий мор, а трупами тварин годувалися стерв’ятники. І тут справді прилетів птах Турул і відігнав пожирачів. Вожді зрозуміли, що сон був віщим, зібрали племена, щоб піти за Турулом. Ішли вони за ним слідом, поки не дісталися до земель Паннонії – сучасної Угорщини. Тут птах полетів, наостанок впустивши меч на те саме місце, де зараз стоїть Будапешт. Це був знак, і саме там угорці заснували свою столицю.

Третя легенда також розповідає про меч Турула. У ній мова йде про те, що птах Турул з’явилася на допомогу герою угорської національно-визвольної війни 18-го століття Ференцу Ракоці. Одного разу в битві з ворогами князь Ракоці втратив свій меч і був у смертельній небезпеці. Тоді Турул спустився до нього, став бити ворогів кігтями і дзьобом. А потім вручив князю чудовий меч, який приніс із собою. Із його допомогою герой здобув чергову блискучу перемогу • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост