Як під час розлучення ділять майно наші земляки

Про це та інше газеті «ЯСНО» розповіла експерт програми «Стосується кожного», адвокат кандидат юридичних наук, професор кафедри правознавства та галузевих юридичних дисциплін НПУ імені М.П.Драгоманова, уродженка Закарпаття Леся Дубчак.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

На жаль, велика частина українських родин розпадається. Які під час розлучення виникають конфлікти, як ділять наші земляки  майно?

За останні 3 роки Верховний суд кілька разів поміняв підходи до того, що є спільним майном подружжя. так звана спільна сумісна власність, а що таким не є. На сьогодні у нас відновлена презумпція (припущення, котре без доказів вважається істинним доти, доки його неправдивість не буде безспірно доведено) спільності майна подружжя, яке набуто у шлюбі. Це означає, що все майно, зареєстроване на одного з подружжя і набуте у шлюбі, вважається спільним і частки їх рівні за винятком тих випадків, коли укладався шлюбний догорів, адже в такому документі все заздалегідь прописується. Раніше суди з’ясовували, а за які кошти те майно набуте (зараз уже менше це робиться). Недостатньо було констатації факту, що майно набуте у шлюбі, важливо було знати і джерела отримання майна у власність. Більшість юристів все одно намагаються ці моменти для цього з’ясовувати, аби відступати від рівності часток. Мені, як адвокату, який веде різні справи, дивно, що багато хто з наших земляків чомусь думає, що якщо  у шлюбі народилося кілька дітей, вони мають право на майно на рівні з подружжям. Ні, діти цього права не мають, хіба що батько чи мати їм подарують, але на частку у майні подружжя вони не претендують. Якщо хтось хоче відступити від рівності часток, треба довести, що ви наприклад, отримали у спадок будинок, продали його і купили інший об’єкт.

Та цей процес доказування досить складний, бо рідко хто має всі необхідні докази, рідко хто задумується над тим, що з цим колись може бути розлучень. Та враховуючи велику кількість розлучень, а цивілізованих у нас мало, потім це все переходить у площину судових спорів • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост