Чи можна розповісти трагедію цілого народу в короткій розповіді про собаку? Вражаюча історія у виставі «Самотність» на фестивалі «Монологи над Ужем»

Відкриття Міжнародного театрального фестивалю «Монологи над Ужем» пройде на сцені обласного театру ляльок 17 вересня о 17-й годині. Режисери Олена Літовченко та Едем Ібадуллаєв представляють виставу за оповіданням Ервіна Умерова «Самотність».

вистава Самотність

Вистава «Самотність» охоплює дуже короткий проміжок часу – всього добу-півтори, але йдеться про жах масової депортації, руйнування рідного й неповторного світу кримських татар, жорстоких чужинців, мародерство, безвихідь, відчай. І все це передано очима собаки, який за своє життя чимало натерпівся, але такого лиха ще не бачив.

У головній ролі: ЕДЕМ ІБАДУЛЛАЄВ – актор Львівського академічного театру естрадних мініатюр «І люди, і ляльки».

«Якщо ви хочете розповісти історію цілого народу – зробіть це через долю однієї людини». Але чи можна розповісти трагедію цілого народу в короткій розповіді про собаку?

«Самотність» – саме таку назву має оповідання, в якому через долю собаки Сабирли (Терплячий) показана історія страшної депортації 1944 року, яка відірвала весь кримськотатарський народ від своїх коренів, від рідної землі.

Сабирли народився, виріс та прожив все життя у кримських татар. Він пережив разом з людьми все: добрі часи і війну, визволення і страшну ніч депортації – та коли люди зникли, єдиним його супутником стала САМОТНІСТЬ.

Він страждав не так від голоду, що став його постійним супутником, і не так від холоду, що не давав спати ночами і змушував бігати, загрузаючи в глибокому лісовому снігу, як від самотності.

Тривалість вистави: 60 хв.

Вікова категорія: 16+

Квитки в касах драмтеатру (050 432 05 57), лялькового театру (0312 61 58 01), та концертно-театральній касі «Дастор» тел.. (099 319 26 20)

З 17 по 23 вересня на сценах драмтеатру та ляькового театру глядачі побачать вистави з Дрогобича, Києва та Львова, Маріуполя та Івано-Франківська. Міжнародну частину фестивалю представляють актори із Румунії, Бразилії, Угорщини, Молдови та Вірменії.

Приємною новиною є і те, що вперше на фестивалі, свої моновистави представлять закарпатські актори із Мукачева і Берегова.

Також, у рамках фестиваля пройдуть конференції та круглі столи за участі драматургів, режисерів, акторів, викладачів театральних вишів та керівників театрів.

Змістовною і цікавою буде театральна програма для студентів Ужгородського інституту культури і мистецтв.

Нагадаємо, що засновниками та організаторами фестивалю є Ужгородська міська рада та газета «Ясно».

Щороку, в День міста Ужгорода, свої кращі моновистави представляють актори з різних країн. У минулі роки на сценах обласного центру Закарпаття зіграли актори з Румунії, Словаччини, Грузії, Угорщини, Вірменії, Польщі, Молдови та Білорусі.