Спільну операцію на відкрите серце, яка тривала 9 годин, провели в Ужгороді нейрохірурги з кардіохірургами

Спільну операцію на відкритому серці провели нейро- та кардіохірурги в Закарпатському обласному клінічному центрі кардіології та кардіохірургії.

Триває передплата на газету Поради Здоров’я! Передплачуйте на своїй пошті!

Таку операцію провели вперше на Закарпатті, – розповів журналістам Суспільного завідувач кардіохірургічного відділення медзакладу Павло Лукач.

Операцію на відкритому серці розпочали об 11 годині. Лікар-нейрохірург Андрій Смоланка розповів: раніше робили дві операції. Наразі проводять одну в два етапи: спочатку нейрохірурги, далі – кардіохірурги.

«Робимо наше втручання на сонній артерії, забираємо бляшку й потім, після того, пацієнта підключають до апарату штучного кругообігу, коли вже ризик виникнення інсульту буде мінімальний, кардіохірурги проводять свій етап оперативного втручання. Атеросклеротична бляшка – вона всередині артерії, вона звужує просвіт артерії. У цьому випадку близько 80% артерії перекрито. Ми розрізаємо артерію, ставимо затискачі, видаляємо бляшку з середини артерії, а потім її зашиваємо. Тобто сонна артерія залишається цілою ззовні і зсередини», – розповів нейрохірург Андрій Смоланка.

«В англомовній традиції це називається «bypass», тобто обхід уражених частин судин серця за допомогою додаткових шляхів. У цьому випадку це будуть внутрішньо-грудна артерія та вени з нижньої кінцівки, які пришиваються до аорти та далі за ураженою ділянкою судини серця. Таким чином ми можемо забезпечити повноцінний кровотік по всіх судинах серця в обхід уражених ділянок», — сказав кардіохірург Павло Лукач.

Лікарка-нейрохірургиня Ольга Герасименко стежила за станом головного мозку пацієнта під час операції. Вона розповіла: «Під час операції будуть виключатися з кровообігу головні судини, які кровопостачають наш головний мозок та кору. Нам буде необхідно контролювати саме стан мозку в той час, коли в нас немає цього кровопостачання. За допомогою цієї методики ми можемо діагностувати будь-які зміни, які виникають інтраопераційно й попередити їх. Таким чином, якщо, наприклад, у нас будуть змінюватися наші показники хірург буде змінювати безпосередньо свою тактику й таким способом збереже пацієнту якісне функціональне життя в майбутньому».