В Ужгороді на розгляд містобудівної ради винесли проєкт нового пішохідного мосту

Сьогодні в Ужгороді на розгляд містобудівної ради винесли ескізний проєкт нового пішохідного мосту.

Замість того, щоб відновити первісні перила і нормально відремонтувати міст, пропонується екстравагантний крикливий проєкт, який спаплюжить не лише вигляд існуючого мосту та видові перспективи, але і знищить автентичні перила набережної та мостових пандусів, датованих XIX століттям та 1920-ми роками, пише Про Захід.

Ситуацію прокоментував Олег Олашин, дослідник архітектури Ужгорода.

У 1948 році в Ужгороді з’явився теперішній пішохідний міст, зведений замість підірваного під час Другої світової війни старого мосту.І хоча це вже були радянські часи, однак проєкт мосту розробляв представник старої школи — ужгородський інженер та науковець Янош Шлезінґер. Автор проєкту здобував освіту в Будапешті, там же згодом отримав і докторський ступінь. Був автором численних наукових публікацій, присвячених будівництву мостів та статичним розрахункам.

Первісно конструкція перил мосту була модульною у вигляді клепаних рамок з металевою канілірованою сіткою. Подібні огорожі з сіткою ми можемо побачити в сквері Крупки позаду будівлі ОДА, на мості Масарика, на балконах та сходових маршах деяких функціоналістських будівель Ужгорода. Завдяки Шлезінґеру зберігалася певна тяглість традицій модернізму та зв’язок цього радянського мосту з попередньою епохою.

Таким міст був до середини 1970-их років, коли під час ремонту замінили перила на прості зварні решітки. Десь на сучасному етапі на оновлених перилах з’явилися дуги, на які стало зручно вішати навісні замки закоханих пар. І вже зовсім нещодавно міськрада «підсилила» міст, який давно потребує ремонту, кількома ржачними кованими вензельками. – йдеться в його дописі у соцмережах.

Так міст виглядав у минулому столітті.

 ЗакарпатПост