Чому все більше українських дітей не хоче жити?

Молодь – ще одна потенційно вразлива група. Світогляд молодих людей може зазнати «викривлення», особливо через те, що молодь стала ще більше часу проводити в соціальних мережах та загалом перед екранами телефонів та комп’ютерів внаслідок пандемії і карантинних обмежень, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Серед молодих американців рівень самогубств піднявся більш ніж на 50% з моменту появи iPhone в 2007 році. Соціальні мережі також нерідко сприяють зростанню насильства.

Протягом останнього десятиліття вони поступово, але впевнено, скорочували кількість часу, коли молоді люди спілкуються віч-на-віч. Внаслідок карантину та закриття шкіл багато дітей втратили можливість особистого спілкування з друзями та однолітками. Наслідком цього є набагато більша хвороблива залежність дітей від Інтернету.

Професор психології в Університеті штату Сан-Дієго Жан Твенге вважає, що смартфони та соціальні мережі є “першопричиною” зростання кількості суїцидів серед молоді в Америці.

В Україні також зростає кількість дитячих самогубств.

На цьому наголосила генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

«Стрімке збільшення спроб суїциду серед підлітків… В Україні цього року лише за 5 місяців маємо 149 суїцидальних випадків. Їх кількість вже перевищила показники і за 2019 рік, і за 2020-й», – сказала вона.

При цьому, за словами Венедіктової, третина самогубств вчинені малолітніми, які не досягли 14 років. А кожен п’ятий – це діти від 11 до 13 років.

Та найгірше, на думку генпрокурорки, це те, що розслідування таких фактів здебільшого зводиться лише до формального зібрання доказів про відсутність насильницьких дій щодо дітей.

Уповноважений з прав дитини Микола Кулеба на своїй сторінці у соцмережі зазначив, що є підстави вважати, що дитячі самогубства пов’язані з небезпечними «іграми» в мережі. «Небезпека в інтернеті більша, ніж здається. Діти можуть не розуміти наслідків своїх дій, можуть вважати розвагою те, що призводить до катастрофічних наслідків. Поговоріть зі своїми дітьми про небезпеку онлайн! Нагадайте дітям про важливі правила користування інтернетом і соціальними мережами», – закликав дитячий омбудсмен • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост