Чіткий розрахунок чи банальне виживання: коли меркантильність буває корисною

Тиждень тому ми згадували про романтичні стосунки: в когось їх було в житті чимало, комусь їх дуже бракувало, хтось лише помріяв про них. Комусь романтикою є і вечір на лавочці в парку з коханим, хтось на менше, ніж світанок на узбережжі якихось тропічних островів не погодиться. Що ж, романтика – це не тільки справа смаку, але і фінансів. А там, де йдеться про гроші, завжди є місце меркантильності. Як і обіцяла – сьогодні поговоримо про меркантильних людей, тобто тих, кого в першу чергу турбує особиста вигода, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Звісно ж, серед ваших знайомих є такі, хто говорить тільки про гроші та фінансові труднощі, прискіпливо цікавиться, скільки заробляєте ви чи ваші спільні знайомі, намагається підтримувати стосунки з «потрібними» людьми, тобто ставляться до всіх зі споживацької точки зору. Сказати категорично – добре це чи погано – важкувато, бо хіба практична та економна людина, яка знає ціну грошам і власному капіталу, означає, що вона погана? Інша річ, якщо ця людина переходить розумні кордони меркантильності. І, до речі, йдеться навіть про найпростіші ситуації.

Маю «безавтомобільну» сусідку, яку час від часу «підкидую» то до дачі, то до вокзалу, то до пошти забрати важку посилку, то на цвинтар, то на… Одним словом, всюди, куди вона попросить. Жінка без додаткових «церемоній» висловлює своє прохання, яке щоразу завершує фразою: «буду тобі винна». Я не рахувала, але, думаю,  ця «винність» сягла вже кілька тисяч гривень, тож вирішила, що вже відмовлятиму, бо «винністю» автомобіль не заправиш. Цікаво, як відреагує на це сусідка.

Ви погоджуєтесь, що саме жінки найчастіше грішать меркантильністю? Принаймні так твердять вчені, мовляв, програма виживання в жінках закладена генетично: вже тисячі років вони шукають надійного партнера, котрий забезпечить нормальні умови для народження дітей, зможе заробляти і віддавати зароблене родині. Щоправда, серед представниць слабкої статі є чимало таких, які «полюють» за чоловіками з тугим гаманцем не заради народження дітей і нормальних умов. Знаєте ж, про кого я? 

Серед чоловіків (правді бути) також не бракує таких, хто думає, щонайперше про власну вигоду. Моя подруга, яка після розлучення знаходиться в активному пошуку пари, вже добре знається на таких чоловіках. Вона розповідає, до прикладу, про такі спостереження в ресторані: чоловіки, які намагаються з нею познайомитись, можуть придивляються до неї протягом вечора. А підходять знайомитись, коли бачать, що вона вже розрахувалася. «Може, не у всіх так, і ці екземпляри трапляються тільки мені, але така меркантильність просто вбиває. На відмову можна ще почути про власну зарозумілість та закомплексованість», – розповідає приятелька.

А ще небайдужі до матеріального чоловіки мають обов’язково дізнатися у дівчини про місце роботи, її дохід, фінансовий стан батьків, наявність власного житла та тому подібне, а потім вирішувати, бути цим відносинам чи ні. Щоправда, як показують результати нового дослідження, нічого поганого в цьому нема.

У сучасних сім’ях скріплюючою силою є не любов, а банальні меркантильні міркування.  Експерти підтвердили, що сучасні сім`ї залишаються міцними не з традиційних романтичних причин, а з раціональних міркувань подружжя. У наш час підхід до відносин став раціональнішим. Партнери задаються питаннями, що дасть їм можливий союз, і що вони виграють в емоційному, інтелектуальному, соціальному і фінансовому плані і, звісно, що буде, якщо раптом союз розпадеться.

І тут згадуються шлюбні угоди. Чи можна вважати меркантильністю укладання шлюбних договорів? Фахівці кажуть, що ні. Навпаки, це виважене рішення і юридично грамотний підхід до захисту своїх прав, мовляв, краще заздалегідь застрахувати себе від можливих проблем, ніж кусати лікті після того, коли любовна ейфорія раптово зникне.

До слова, відсоток пар, що мають шлюбні контракти, поступово зростає. За інформацією управління статистики, у 2020 році в Українi було укладено 167974 шлюбів і 7458 шлюбних контрактів. Це на 7% бiльше, нiж у 2019-му.

Але повернімося до меркантильності. Якщо пильніше придивитись до характеру меркантила, можна побачити риси здорового прагматизму – практичність, результативність, рішучість, що є важливим, якщо хочеться досягти результату в професії.  Меркантил, може сказати «ні», бо має сильний характер та чіткі цілі. Серед них практично немає лінивих людей, свій час вони цінять і витрачають завжди з користю.  Отже головне – використовувати меркантильність з розумом і не переносити в особисте: дружбу, взаємодопомогу, кохання, родинні відносини. Там вона може зіпсувати щось набагато дорожче, ніж гроші. Згодні? До зустрічі за тиждень. Ваша Ліля Біла • Більше цікавого читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост