Чому закарпатці ідуть із життя добровільно

За офіційною статистикою, за останні кілька років в Україні зросла кількість дитячих самогубств. Щороку накладають на себе руки близько 100 неповнолітніх, проте, кажуть експерти, ця цифра може бути вищою, адже суїциди часто «списують» на нещасні випадки, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

На відміну від дорослих, соціально-економічна ситуація в державі чи зміна сезонів не впливають на суїцидальні настрої підлітків, як правило, в основі лежить відсутність розуміння і несхвалення дій з боку родини і колективу.

Тому те, що люди йдуть із життя добровільно, приховує в собі точно не лише якусь одну причину, це – повинен бути комплекс передумов, які об’єднує безнадія і почуття непотрібності.

Крім того, в жодній з країн, не лише у нас, ні дітей, ні дорослих не учать цінувати життя, не вчать протидіяти цькуванням, не наголошують на тому, що не потрібно зважати на думку інших, не звертати уваги на стереотипи, а також ніхто не розказує, як вирішувати фінансові або сімейні труднощі. От психіка декого й не витримує , як у 19-річної дівчини з Мукачева, що нещодавно вистрибнула з вікна багатоповерхівки.  Загибла залишила передсмертну записку, а її останнє повідомлення в Інтернеті  – вірш про нещасну любов. За кілька годин до самогубства дівчина питала в колишньої одногрупниці, де в місті можна знайти відчинений дах. Знайомі не розуміють, як Анастасія могла вчинити суїцид, адже вона завжди була веселою та усміхненою. І таким чином, на жаль, так обривається далеко не одне життя…

В Україні лише за минулий рік було скоєно 7654 самогубства.

Лідером за суїцидами є Дніпропетровська область, де добровільно пішли з життя 745 осіб. У Харківській області цей показник — 597, в Одеській — 523. На четвертому місці — Київ, де наклала на себе руки 461 людина, а замикає п’ятірку антирейтингу Донецька область. Там протягом року було скоєно 450 самогубств.

Найменше суїцидів — у Тернопільській області (108) і майже посередині рейтингу Закарпаття – 165 випадків. У ВООЗ підрахували, що у світі кожні 40 секунд одна людина добровільно йде з життя, а за рік кількість таких випадків становить понад 800 тисяч. І якщо з 2010 до 2016 року статистика з суїцидів зменшилася на 10%, то наразі вона вже два роки поспіль зростає • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост