В Україні хочуть заборонити рекламувати ліки. Чому це добре?

Засилля рекламою ліків усього, що бачить людина – телебачення, Інтернету, білбордів, друкованих видань, фактично усіх аспектів життя призвело до того, що в аптеках майже завжди з’явилися черги. Щось заболіло – ага… пригадав рекламу… є нібито чудодійна таблетка, яка допоможе. Так. Може вона й допоможе. Але тимчасово, бо зніме симптоми, але не усуне причину проблеми. Нежить? Є краплі в ніс. Температура? Є жарознижувальні. Переїв. Перепив? Не біда. І від цього є засоби. Саме така картина вималювалася в уяві багатьох наших земляків. І це – серйозна проблема! – пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Люди починають пачками ковтати антибіотики, нашпиговують ними, як фаршировану курку, немовлят, а коли вже виникають дійсно серйозні проблеми, антибіотики не діють, бо організм до них звик. Вчені б’ють на сполох, хоч із ними погоджуються далеко не всі лікарі, бо їх теж навчили чим щось заболить – вписувати пацієнтам ліки. Звісно, прихильниками хімії є не всі медики, багато хто з них розуміє глибоку суть проблеми. А щодо небезпеки самолікування, яким зараз займається більшість  українців – погоджуються абсолютно всі лікарі. В Україні зараз найпопулярнішим лікарем став докор Гугл. Звісно, це іронія, але все ж… як лише щось заболіло, зразу людина собі шукає в Інтернеті симптоми і медикаменти, біжить у аптеку та починає пачками ковтати препарати, які їй можуть абсолютно бути протипоказаними. І потім починаються вже серйозні проблеми зі здоров’ям, лікарні, операції та втрата великих грошових сум на лікування.

Саме це й мали на увазі автори закону, “Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою”, у якому йдеться про заборону реклами ліків у засобах масової інформації – на телебаченні, у газетах та на радіо. Цікаво, чому не вказано конкретно Інтернет, адже останнім часом найбільше реклами ліків саме там. Взагалі Інтернет перетворився на великий смітник із засиллям нав’язливих пропозицій придбати алкоголь, ліки та багато такого, що може завдати серйозної шкоди здоров’ю. Там майже у відкриту продають наркотики та орудують цілі банди шахраїв, які лише й тим живуть, що ошукують невинних та наївних людей. При цьому всьому, очевидно, ліки й надалі рекламуватимуться у соціальних мережах, на сайтах, на відеохостингах, які залишаться для фармацевтичних компаній єдиним доступним майданчиком для пропаганди.

У Офісі Президента пояснили, що передбачається, що мораторій захистить українців від самолікування і мінімізує шкідливий вплив самолікування на здоров’я. Утім обмеження почнуть діяти лише з 1 січня 2024 року. Відтак після цього не можна буде рекламувати лікарські засоби; медпрепарати; методи профілактики і діагностики; методи лікування і реабілітації. Крім того, ліки заборонили продавати дітям до 14 років.

А тим часом телевізійники геть розлючені. Реклама ліків на телебаченні – найголовніше джерело доходів, якого вони будуть позбавлені. За різними підрахунками, реклама медичних засобів становить від 30 до 44% усього обсягу реклами. Але ще більш гнівно сприйняли цю заборону самі фармацевти. Вони готові були владувати страшні гроші у рекламу препаратів і їм геть байдуже хто їх буде приймати, скільки і для чого. Аби захиститися можливих наслідків перед любителями самолікування,  на інструкціях маленькими літерами вони завжди пишуть протипоказання та побічні ефекти, але це взагалі мало хто читає. Більше людей цікавить, як кажуть, від чого помагає та скільки разів на добу приймати. Усе інше – це вже нюанси. Щоправда, згодом вони можуть стати дуже плачевними. І тим більше ніхто не замислюється над тим, що деякі види ліків взагалі викликають залежність, що без них потім життя стає нестепним…. І що позбутися цієї залежності набагато важче навіть ніж від алкоголізму та куріння.

Утім чи вступить закон у дію – це вже питання, адже натиск почався просто шалений. Фармацевти приводять різні докази на свою користь і законодавці можуть просто перед ними не встояти. Тим більше, якщо слова будуть підкріплені ділом… точніше банкнотами.

Проте наміри у депутатів-авторів закону цього разу були справді благими,  адже як аргументував один із них, за даними ВООЗ, понад 60% самогубств у світі скоюються через застосування лікарських засобів, а лише за даними Охматдиту щорічно близько 70 дітей в Україні закінчують життя самогубством.

Однак є й такі депутати, які переконані, що мораторій на рекламу  ліків проблему самолікування не вирішить, бо люди замість того, щоб іти до лікаря, якого в селах може просто не бути, йдуть до сусідів або заходять в аптеку і запитують, чи є щось від головного болю або від тиску. Тобто це більше питання інформації, освіти, доступності лікарів і довіри до системи охорони здоров’я. Крім того, аби потрапити до лікаря, треба мати щось у гаманці, у нашій державі навіть у державних закладах за прийом медикам віддячують банкнотами номіналом у 100-200, а то й 500 гривень. Хворі це знають і намагаються уникати таких зустрічей. Але головна проблема в тому, що серед населення зовсім не проводиться ніякої роз’яснювальної роботи, ніхто не говорить про небезпеку ліків, про правильне харчування, про шкоду від фастфуду, якого з кожним роком стає все більше і більше, про газовані солодкі напої та багато іншого, чого варто уникати, аби не купувати ліків зовсім. Також не розповідають нашим землякам про користь овочів і фруктів, горіхів, активного способу життя і спорту, а саме це є запорукою здоров’я. От така реклама замість реклами медикаментів була б найкориснішою для всіх • Більше цікавого у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост